Belföld

2015.11.27. 15:29

Dabasról kerül a fővárosba az ország karácsonyfája

Egy dabasi család felajánlása nyomán a Pest megyei településről szállítják a budapesti Kossuth térre az ország karácsonyfáját pénteken. A 22 méteres fenyő kivágásához már hozzákezdtek a helyi és fővárosi hivatásos tűzoltók - közölte a megyei katasztrófavédelem szóvivője az MTI-vel.

Csámpai Attila elmondta, hogy a dabasi Szélmalom utca egyik kertjében folyó munkálatok idejére lezárták a környéket. Az 53 centiméter törzsátmérőjű, mintegy 2,5 tonna súlyú fenyő kivágásával várhatóan késő délelőtt végeznek, majd két daru segítségével egy honvédségi szállító járműre emelik a hatalmas örökzöldet.

Az ország karácsonyfáját szállítják Budapesten, a Nagykőrösi úton 2015. november 26-án. A fenyőt a Kossuth téren állítják fel. MTI Fotó: Mihádák Zoltán

A speciális szállítmány kora délután érkezhet a Parlament elé, ahol a fővárosi tűzoltók állítják fel az ország karácsonyfájaként - tette hozzá a szóvivő.

Az MTI korábbi információi szerint a Kossuth tér megújulásakor a tervezők már számoltak a feladattal, így egy állandó, földbe süllyesztett foglalat is helyet kapott a délnyugati oldalon, amely a kialakított hevedercsatlakozókkal erős szélben is képes stabilan tartani a fenyőfát.

A karácsonyfa - amelyet november 30-án kezdenek díszíteni - jövő év január 6-áig, vagyis vízkeresztig fog állni a Kossuth téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!