Belföld

2015.05.21. 08:55

Jogerős ítélet a vörösiszap perben

Jóval több kártérítést ítélt meg május 21-én a Győri Ítélőtábla 26 alperesnél, mint ahogy arról az elsőfokú bíróság korábban döntött.

Kovács Erika

2010. október 4. napján a Mal Zrt. gátja átszakadt, a nagy sebességgel kizúduló jelentős mennyiségű, erősen lúgos kémhatású vörösiszap elöntötte a környező települések mélyebben fekvő részeit, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt.  Összesen 67 devecseri lakos nyújtott be keresetet az első rendű vádlott, a felszámolás alatt álló Mal Zrt. és a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség, mint másodrendű alperessel szemben, együtt 479 millió forint vagyoni – és nem vagyoni kártérítés megfizetésére.

Az elsőfokon eljárt Veszprémi Törvényszék ítéletében a Mal Zrt.-t kötelezte 9 felperes részére vagyoni és nem vagyoni kártérítések megfizetésére 148.000 forinttól 7.446.000 forintig terjedő összegben, együttesen 18.235.522 forintig.  Az elsőfokú ítélet ellen 26 felperes, illetve a Mal Zrt. terjesztett elő fellebbezést.

A Győri Ítélőtábla május 21-én hozott ítéletében az elsőfokú ítéletet részben megváltoztatta és öt felperesnél a Mal Zrt. által fizetendő nem vagyoni kártérítés összegét kétszeresére, egy – három millió forint közötti összegre emelte, míg két felperesnél a keresetet elutasító első fokú ítéleti rendelkezést megváltoztatva a Mal-t 500.000. - 500.000 forint nem vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezte. A Mal Zrt. fellebbezését amiatt ítélte alaptalannak az ítélőtábla, mert a vörösiszap tárolással környezetet veszélyeztető tevékenységet végzett, a tároláskor pedig építési -, technológiai – és karbantartási rendellenességek léptek fel. A rendellenességek a Mal.-nál történtek, és ennek ellenkezőjét nem tudta bizonyítani. Ugyanakkor az elsőfokú bíróság több felperesnél nem értékelte kellőképpen az általuk elszenvedett károkat, így az otthonuk időleges elvesztését, átmeneti szállás kényszerű igénybevételét, valamint hosszabb-rövidebb ideig tartó pszichés állapotváltozásukat. Ezek az okok indokolták egyes felpereseknél a fizetendő kártérítési összeg felemelését, illetve megítélését.

- Üdvözölte a jogerős ítéletet Bense László Erik veszprémi ügyvéd, aki a 67 devecseri lakosból álló pertársaságot képviselte. Közülük végül 26-an fellebbeztek. Érdekükben a megítélt kártérítést kifizetése az ügyvéd a kormányhoz fordul, mely hasonló célra különített el többszáz millió forintot.

Kormányhivatali közlemény

A fenti cikkben foglaltakkal kapcsolatban juttatott el a Veszprém Megyei Kormányhivatal egy közleményt, melyben felhívják az érintett károsultak figyelmét, hogy az állami segítségnyújtás megállapítása iránti kérelmükkel nem kell Magyarország Kormányához fordulniuk. A Kormány döntésének megfelelően, a vonatkozó Kormányrendelet alapján közigazgatási hatósági eljárás megindítását kezdeményezhetik a Veszprém Megyei Kormányhivatalnál. A kérelemhez mellékelni kell a bíróság jogerős döntését, a nyilvántartásba-vételi díj megfizetését igazoló dokumentumot és az engedményezésről szóló nyilatkozatot. A Veszprém Megyei Kormányhivatal internetes oldaláról a kérelem és az engedményezési nyilatkozat nyomtatványa is letölthető. A kérelmek benyújthatók a Veszprém Megyei Kormányhivatalnál, valamint - annak érdekében, hogy az ügyfeleknek minél kevesebb költsége keletkezzen a közigazgatási eljárással kapcsolatosan – a Devecseri Járási Hivatal Kormányablak Osztályán is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!