Belföld

2015.03.17. 15:51

KSH: jövő októberben lesz a "kis népszámlálás"

Jövő októberben lesz a "kis népszámlálás", az október 1-jei állapotra vonatkozóan. Erről kedden fogadott el törvényt a parlament - tudatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közleményben az MTI-vel.

A közlés szerint a mikrocenzus eszmei időpontja 2016. október 1. 0 óra, vagyis a népesség személyi, családi és lakásviszonyairól szóló adatokat erre az időpontra vonatkozóan gyűjti össze a KSH.

Az összeírás kiterjed a Magyarország területén élő vagy átmenetileg külföldön tartózkodó, de Magyarországon bejelentett lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező magyar állampolgárokra és a Magyarország területén három hónapnál hosszabb ideig tartózkodó külföldiekre. A felmérésben szerepelnek az ország területén lévő lakások, lakott üdülők és a közösségi elhelyezést szolgáló intézmények.

Az adatfelvétel nem a lakosság egészére terjed ki, azaz nem teljes körű, hanem tíz százalékos mintán, mintegy 400 ezer háztartást kiválasztva végzi el a KSH. A népszámlálásból ismert kérdések megválaszolására 2016. október 1-je és október 31-e között kerül sor - írták.

Figyelmeztettek: az adatszolgáltatás kötelező, kivéve az egészségi állapotra, fogyatékosságra, nemzetiségre, anyanyelvre és a családi, baráti közösségben használt nyelvre vonatkozó kérdéseket. Ugyancsak önkéntes a válaszadás a mikrocenzus keretében egy kisebb mintán zajló kiegészítő adatfelvételek kérdéseire - fűzték hozzá.

A mintába került személyeket a kijelölésről, az adatszolgáltatási kötelezettségről és a válaszadás részleteiről a KSH előzetesen értesíti. Ők választhatnak majd, hogy interneten saját maguk töltik ki a kérdőívet, vagy számlálóbiztosnak válaszolnak - áll a közleményben.

Az ilyen összeírásokat a tízévenként megrendezett népszámlálások közötti időszakban szokták megtartani, a jövő évi lesz Magyarországon a hatodik. A mikrocenzus célja az elmúlt öt évben bekövetkezett változások feltárása, hogy az országos és területi döntések előkészítéséhez és hatásainak méréséhez megbízható, időszerű adatok álljanak rendelkezésre.

Ezek is érdekelhetik