Belföld

2015.01.05. 17:15

Egyre több közfeladat kerül át az Oktatási Hivatalhoz

Az eddig a kormányhivataloknál, valamint a Kliknél jelentkező közoktatásszervezési feladatok közül számos átkerül az Oktatási Hivatalhoz. Hétfőn láttak napvilágot a változások.

A Közoktatáskutató Intézet és az oktatási szolgáltatásokat szervező Educatio Kft. pedig várhatóan beleolvad az Oktatási Hivatalba, derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma előkészítő tanulmányából, amelyet több sajtóorgánum is közzétett. A változtatásra több lépcsőben kerül sor, s az indoklás szerint a hatékonyabb munkavégzés érdekében lesz rá szükség.

Korábban a köznevelésért felelős államtitkár, Czunyiné Bertalan Judit is jelezte, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (népszerű rövidítése szerint a Klik) elsősorban fenntartói feladatokat tart majd meg a jövőben. Az Oktatáskutatói és Fejlesztő Intézet a tankönyvellátást fogja végezni tiszta profilként, míg a pedagógiai szakmai szolgáltatások, valamint jó pár, eddig kormányhivatali feladatkör az OH-hoz (Oktatási Hivatal) kerül. Ugyanez a szervezet már január 1-től el kell hogy lássa a tanárok minősítési eljárásának a szervezését, továbbá a tanfelügyeletét, a szaktanácsadói névjegyzék karbantartását. A pedagógusok képzése, a diákok versenyeinek szervezése, sőt, a legújabb ötlet, a lemorzsolódás elleni jelzőrendszer működtetése is az OH hatáskörébe kerül. (Elviekben az a lényeg, hogy a hátrányos helyzetű tanulók számára kifejlesztett felzárkóztató programokkal akadályozzák meg az iskolaelhagyást. Az is cél, hogy ennek révén visszavezessék az iskolába azokat, akik már kiestek a rendszerből. A jogszabály feltételrendszere szerint veszélyeztetett az a diák, akinek a tanulmányi átlaga nem éri el a közepest, vagy az előző tanévhez képest 1,1 mértékű romlást mutat.)

A közoktatáson túl a felsőoktatást is érinti a bevezetendő változás, amennyiben az Educatio Nonprofit Kft.-t magába olvasztja az Oktatási Hivatal. Eddig ugyanis a kft. szervezte a felsőoktatási felvételi lebonyolítását, valamint a felvi.hu oldalt, amelyen a továbbtanulás alapvető információit gyűjtötték össze, egészen a ponthatárok ismertetéséig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!