Belföld

2014.11.11. 09:38

Országgyűlés-határozathozatalok - Az Országgyűlés elfogadta az NMHH és a közmédia jövő évi költségvetését

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 32,4 milliárd forintos bevétellel számolhat jövőre, míg a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 80,4 milliárd forinttal.

Az Országgyűlés kedden - 117 igen szavazattal, 45 nem ellenében - fogadta el az NMHH és a közmédia költségvetését, amelyet a költségvetési bizottság terjesztett a Ház elé.

Az MTVA bevételéből 71,6 milliárd forint származik a költségvetésből: a 70,4 milliárd forintot kitevő közszolgálati hozzájárulás 1 százalékkal haladja meg az idei mértékét, a fennmaradó összeg a tévék, rádiók által fizetett médiaszolgáltatási díjakból származik. Bő 5 milliárd forint a kereskedelmi, vagyongazdálkodási tevékenységéből eredő bevétel, idei pénzmaradványából pedig 3,7 milliárd forintot használhat fel jövőre az MTVA.

Médiaszolgáltatás-támogató és vagyonkezelő tevékenységre 61,4 milliárd forint fordítható, kamatfizetésre és egyéb pénzügyi kiadásokra pedig 3,5 milliárd.

Az alap a bevételekből csaknem 174 millió forintot utal tovább az NMHH Médiatanácsának, további 2,2 milliárd forintot a hivatali szervezetének, 232 millió forintot pedig a Közszolgálati Közalapítványnak.

Közszolgálati műsorok, elsősorban filmek pályázati támogatására 2,7 milliárd forint jut. A Magyar Televízió, a Duna Televízió, valamint a Magyar Rádió Zrt.-nek egyenként 570 millió forintot ad át az MTVA, a Magyar Távirati Iroda Zrt.-hez 700 millió forint kerül. Idén mind a négy zrt. egyenként 500 millió forintban részesült.

A Közszolgálati Médiaakadémia Alapítvány 55 millió forintra számíthat, míg a zenei együtteseket magában foglaló Közszolgálati Kulturális Non-profit Kft. 871 millió forintot kap, mintegy 30 millió forinttal kevesebbet az ideinél.

A médiatanács a csaknem 174 millió forintból a legnagyobb tételt, 82 millió forintot személyi juttatásokra fordítja, további 22 milliót járulékokra, míg csaknem 46 millió forintot költ dologi kiadásokra.

Az NMHH 32,4 milliárd forintos költségvetéséből a legtöbb, 18 milliárd forint frekvenciadíjakból származik, 2,2 milliárd az államháztartástól, bő 2 milliárd forint felügyeleti díjból, 2,4 milliárd az azonosítók díjából és csaknem 300 millió forint adódik az igazgatási szolgáltatási díjakból. A hírközlési területen 1,7 százalékkal nagyobb bevétellel számol a hatóság az ideinél.

A forrásból összesen 8,3 milliárd forint jut személyi juttatásokra és járulékokra, dologi kiadásokra az ideinél 16 százalékkal kevesebb, összesen 4 milliárd, 5,8 milliárd forint kerül a következő évek működési tartalékába, 5,2 milliárd pedig az adott év működési tartalékába.

A személyi juttatásokra az ideivel megegyező összeget fordít a hatóság, annak ellenére, hogy létszámát kis mértékben, 650-re növeli a bővülő feladatok miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!