Belföld

2014.09.14. 07:12

Árvíz - Szombaton 59 településen védekeztek

Az árvízi és helyi vízkárok miatt szombaton országosan 59 településen folytattak védekezési munkálatokat, 172 embernek kellett elhagynia lakóhelyét, közülük 22-en befogadóhelyen, 132-en pedig rokonoknál találtak ideiglenes elhelyezést - közölte vasárnap a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel.

A közlemény szerint eddig 65 ezer homokzsákot és 650 köbméter homokot használtak fel a jelentős eső miatt.

Zala megyében 14 településen kellett a víz ellen védekezni. Bödeháza, Gáborjánháza, Szijjártóháza és Zalaszombatfa továbbra sem megközelíthető. A vasúti közlekedés Csömödér és Páka között átmenetileg szünetel.

A lendvadedesi víztározó megemelkedett vízszintje miatt a Lentiben kitelepítettek egyelőre még nem térhetnek vissza otthonukba. A tározót megerősítették, állapota stabil.

A megye vízfolyásain apadás tapasztalható.

Az esőzések miatt Vas megye 26 településén folyt védekezés. Rábafüzes és Szombathely között szünetel a vasúti közlekedés. Homokzsákos védekezéssel és vízszivattyúzással 58 lakóházat védtek meg.

Jelentősebb munkálatok Szentgotthárdon és Körmenden zajlottak. Csákánydoroszlón 18 embert kellett kitelepíteni.

Somogy megyében hét településen kellett védekezni. Nagyberény és Som között az eső a földekről a 65-ös főútra folyt, így itt több elakadt személyautót is ki kellett menteni. Ságváron és Siófokon a csapadékvíz több lakóházat is elöntött, Siófokon nyolc embert, Ságváron pedig hetet kellett kitelepíteni.

Baranya megyében négy településen folyt védekezés: Hobolon, Mánfán, Bikalon és Alsómocsoládon 21 épületet védtek meg homokzsákokkal. Alsómocsolád a kiöntött halastó miatt személyautóval nem közelíthető meg.

A Veszprém megyei Noszlopon az utakon hömpölygő víz kezdetben 30 lakóházat veszélyeztetett, azonban a víz apadása miatt csak egy épületnél kell homokzsákokkal védekezni.

Győr-Moson-Sopron megyében Sopron belterületén három lakóházat kellett homokzsákokkal védeni a felgyülemlett esővíz miatt. Kunszigeten felázás miatt kidőlt egy családi ház fala, az ott élő öt embernek el kellett hagynia az épületet.

A katasztrófavédelem állományából több mint ötszázan vettek részt a védekezésben, munkájukat körülbelül 1300 ember segítette csaknem 370 technikai eszközzel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!