Belföld

2013.06.24. 09:26

Lemondott a PSZÁF két alelnöke és a PBT elnöke

Budapest - A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) két alelnöke, Sáray Éva és Balogh László, valamint Nadrai Géza, a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) elnöke benyújtotta lemondását - közölte a PSZÁF hétfőn.

Szász Károly, a PSZÁF elnöke június 21-i hatállyal elfogadta a vezetők lemondását, erről hétfőn írásban tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt.

A PSZÁF elnöke június 24-i hatállyal Gázmár Zoárdot, a felügyeleti igazgatóság eddigi ügyvezető igazgatóját nevezte ki alelnökké, aki a PSZÁF elnökének távollétében ellátja az elnök általános helyettesítési feladatait is.

Sáray Évát és Balogh Lászlót 2010. júliusban nevezte ki hat évre a PSZÁF alelnökévé Szász Károly javaslatára Orbán Viktor miniszterelnök. Nadrai Gézát 2011 február elsejei hatállyal nevezte ki Szász Károly a PBT elnökének.

Az MTI kérdésére Binder István, a PSZÁF szóvivője elmondta: indoklást a PSZÁF nem kíván közölni.

A kormány június 7-én nyújtotta be az Országgyűlésnek a Magyar Nemzeti Bank és a PSZÁF összevonásáról szóló törvényjavaslatot, így az indítvány elfogadását követően megszűnik a PSZÁF.

Az Európai Központi Bank megkapta előzetes véleményezésre a Nemzetgazdasági Minisztériumtól a törvényjavaslatot, a tárca sürgős eljárást kért.

Az EKB jellemzően egyhónapos határidővel készíti el jogi véleményeit, de adott esetben kérvényezheti e határidő további egy hónappal való meghosszabbítását. Amennyiben a tagállam sürgős eljárás lefolytatását kezdeményezi, és annak szükségességét elégségesen meg is indokolja, akkor egy hónapnál rövidebb idő alatt is elkészülhet a jogi szakvélemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!