Belföld

2013.06.01. 08:25

Karaktergyilkossági kísérletek

Mit tegyen a politikus, ha karaktergyilkosok célkeresztjébe kerül? Akár tanfolyamot is indíthatna ilyen címmel, aki birtokában van a receptnek.

Szente Ottó

Gyurcsány Ferencnek például - akinek az első számú áldozat szerepe jutott -, vannak ötletei. Egy minapi interjúban harcos kiállást tanácsolt Bajnai Gordonnak, akit, amióta az ellenzéki összefogás potenciális vezetője, össztűz alá vettek a másik oldalról. Hogy ez a taktika eredményes lenne? Erősen kétséges. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint maga Gyurcsány. Nem mondhatni, hogy jámbor belenyugvással venné tudomásul a rászórt kígyót-békát, de vajon sikerült-e neki akárcsak árnyalatnyit is javítani a karakteréről a közvéleményben kialakított képen?

Megkérdőjelezi a harcos kiállás hasznosságát, az is, ahogyan a Fidesz kezeli az ilyen ügyeket. Orbán Viktornak az elmúlt két évtized során volt annyi ügye - a székházbotránytól, az apai kőbányákon keresztül, a tokaji szőlőbirtokok állami kistafírungozásáig -, amelyek máshol három politikust is padlóra vittek volna, ám az ő karakterét, pontosabban a közvéleményben arról alkotott képet, nem zúzták porrá. Ők a minden csoda három napig tart elvet tartják szem előtt, s úgy tűnik nem kalkulálnak rosszul.

Egy régi kollégámnak két mondása is volt az efféle ügyekre. Adj fél óra előnyt a hazugságnak és az igazság soha nem fogja utolérni,  szokta volt emlegetni, máskor meg azt, hogy aki magyarázkodik, önmagát vádolja. A tapasztalatok mindkettőt igazolni látszanak. No és az is biztosnak tűnik, hogy a karaktergyilkossági kísérlet eredménye a legkevésbé attól függ, hogy az áldozat bűnös vagy ártatlan.

Ezek is érdekelhetik