Belföld

2013.05.10. 17:19

Megadták magukat

Az Orbán-kabinet nem hisz abban, hogy az Európai Bizottság megszüntetné a Magyarország ellen zajló túlzottdeficit-eljárást.

Virrasztó Zsolt

Amikor februárban a kabinet által vártnál kedvezőtlenebb makrogazdasági adatokat közölt gyorsjelentésében a KSH, a kormány tagjai épp csak a Brazília Javari-völgyében 2011-ben véletlenül felfedezett ismeretlen indán törzset és persze önmagukat nem tették felelőssé a kudarcért, viszont minden és mindenki más összejátszott ellenük. Legalábbis az akkor hangoztatott lózungok szerint. Egyetlen politikus akadt köztük, a még tárca nélküli miniszterként ténykedő Varga Mihály, aki volt annyira bátor, hogy megemlítette: a kabinetnek alighanem felül kell majd bírálnia a növekedési prognózisait. Ezt aztán persze mindenki úgy értelmezte: megszorító csomag jön. Áprilisban, immár nemzetgazdasági miniszterként viszont már igyekezett cáfolni önmagát. Akkor már azt mondta, idén nem lesz megszorítás. Aztán pénteken valahogy mégis lett, ami azt jelzi: az Orbán-kabinet nem hisz abban, hogy az Európai Bizottság megszüntetné a Magyarország ellen zajló túlzottdeficit-eljárást. Ez pedig arra utal: Orbán Viktor tisztában van azzal, hogy nem bízik meg benne és kabinetjében az EB.

Az újabb megszorítással mindenesetre ismét furcsa fordulatot vett Orbán Viktor EU-ellenes szabadságharca. Noha a kardcsörtetés nem szűnik, gyakorlatilag feltétel nélkül megadta magát a túlerővel szemben. Nem is nagyon tehetett mást. Abba ugyanis, ha nem fejeződik be Magyarország ellen a túlzottdeficit-eljárás, simán belebukhat a kormány, hiszen iszonyatos mennyiségű uniós támogatást veszíthet el az ország. És hát azért a pénz beszél...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!