Belföld

2013.02.10. 20:14

Most beszélni kell arról a kapusról is

Nem volt még olyan rég a legutóbbi október 23, hogy ne emlékeznénk, miként bontott zászlót nagy hirtelen - meglepően nagy tömegvonzást eredményezve - az ellenzéki, civil összefogás.

Hujber Katalin

Vezéralakjává az aktuál-történelmi pillanat s a szerveződések Bajnai Gordon volt miniszterelnököt, mostanság a Haza és Haladás Alapítvány vezetőjét tették. Szép kezdet és gyenge folytatás - ostorozhatnánk az új politikai formációt -, hiszen az Együtt 2014 háza táján a születés eufóriája után inkább tapogatózó, gyengülő életjelek tapasztalhatók; egyik legutóbbiként, üdvözölték az LMP-ből, a Párbeszéd platform kilépését, s állnak maguk is a párttá alakulás, a választókerületenkénti jelenlét elébe.

Támogatottságuk a Tárki január derekán készült kutatása szerint a kezdeti öt százalékról háromra csökkent a teljes népesség, és tízről hétre a biztos pártválasztók körében. Az IPSOS vonatkozó januári számai: 4 (teljes népesség) és 8 százalék (pártválasztók). Jócskán érezhető némi tétovázás a kezdeti határozott nyitány után.

Túlélték közben a Civil Összefogás Fórum ködmönéből és vaskos tárcájából előpattanó "együtt tették tönkre az országot" szépbeszédet, a sokak szerint erősen visszaható, indulati politizálásra épülő média-hadjáratot.

És a költséges, azóta sem világos, hogy miből termett csapás-sorozat immár második, célzottabb üteméhez érkezett. Bajnai és Gyurcsány megint együtt szomorkodik az óriásplakátokon a télben, most arra emlékeztetve, hogy Bajnai (és csak afféle szitokszóként mellette a kormánypárti mumus, Gyurcsány) 32 ezerrel csökkentené a minimálbért és bizony-bizony a nyugdíjakhoz is hozzányúlnának - ha. Mindegy, hogy ezt a támadást már cáfolták. Sokszor. Többek közt azzal, hogy a minimálbér értéke 13 százalékkal csökkent, ők csak járadékainak csökkentéséről beszélnek, és a nyugdíjak biztonsága programjukban is hangsúlyos.

Mindeközben szerdán jutott el a magyar sajtóba az a hír, hogy Bajnai a hét elején Brüsszelben tárgyalt, egyebek közt Johannes Hahn regionális fejlesztési biztossal egyeztetett a következő hét évre, Magyarországnak szóló fejlesztési pénzekről. Szóval lobbizott. (Az EU csúcs a napokban zajlik, s egyelőre - Orbán múlt heti, önigazoló tárgyalásai ellenére - kilátásaink nem túl rózsásak: az eddigi jelek szerint közel kétezer milliárd forintot veszíthetünk az előző időszakhoz képest, hiszen csökkenő a GDP prognosztizált mértéke, és az ehhez arányított támogatási ráta sem éri el a korábbit.)

A Fidesz részéről persze kikérik maguknak ezt a közbenjárást - a tiltakozást Balla Mihály képviselőre testálták, akiről amúgy nem sokat tudni -, mintha a nemzet érdekeit csak a jelen vezérlő csillagai érvényesíthetnék.

De itt még nincs vége a hétnek, szerdán nem is szokott. Szintén ekkori az Együtt 2014 közleménye, miszerint "a Fidesz hazudik és gyáva", Bajnai televíziós vitára várná Orbánt, de ennek realizálódása felől nem lehetett kétségünk: nem láthatjuk ezt a jeles "párbajt". Közben már azt is tudni, Bajnainak egyenest a magyar emberekkel kéne vitáznia, nem a Fidesszel. Mintha nem ezen munkálna minden politikus...

Szóval Bajnairól beszélni kell. Aki egyébként szombaton  tartott - év híján is -, évértékelőjét. Meg beszélni kell az ellenzéki összefogásról, és eltotojázásának veszélyeiről. Meg rosszindulatról és ferdítésről. És fröcsögve vádaskodó szavakról, állítólag a gyűlöletkeltés ellen (is). Orbán nemcsak futball-rajongó, de csatár (világ ellen folytatott, nemzetvédő harcainak számlái százmilliárdokra rúgnak). A pártonkívüli Bajnai viszont így mutatta be magát 2009-ben, az akkor kormányzó MSZP-kongresszusán, válságkezelő miniszterelnökségét megelőzően: "Kapus vagyok, nem török csatár szerepre. Védeni fogok".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!