Belföld

2013.02.18. 11:38

ÉLŐ: Haza és Haladás konferenciája

Hétfőn 13 órától élőben közvetítjük a Haza és Haladás konferenciáját, melyen bemutatják az új gazdaságpolitikai programjukat.

Felcsuti Péter, Bajnai Gordon, Oszko Péter, Chikán Attila, Jaksity György, Pete Péter az előadók.

Bajnai: a gazdaságpolitikát újra a bizalomra kell építeni

A bizalom a gazdaságnak azt jelenti, amit a remény az emberek számára - ezzel vezette fel Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök a Haza és Haladás és az Együtt 2014 gazdaságpolitikai elképzeléseit hétfőn Budapesten, a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány és az Együtt 2014 gazdaságpolitikai elképzeléseit bemutató konferencián.

Az új gazdaságpolitikát azért kell a bizalomra kell építeni, mert az Orbán-kormány lerombolta a bizalmat és elégette a jövőt - jelentette ki a volt miniszterelnök.

Bajnai Gordon szerint a bizalomból beruházás, a beruházásból export, az exportból foglalkoztatás, a foglalkoztatásból bővülő fogyasztás lesz, s ha a hosszú távú megtakarítások is beindulnak, akkor beindulhat a magyar gazdaság.

Bajnai Gordon, a Haza és Haladás Egyesület elnöke a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány és az Együtt 2014 mozgalom gazdaságpolitikai elképzeléseit bemutató konferencián a Novotel Budapest Danube hotelban 2013. február 18. MTI Fotó: Soós Lajos

Növekedési megállapodást kell kötni a bankokkal és a különadóval sújtott ágazatok szereplőivel - magyarázta a volt miniszterelnök. Szerinte a közbeszerzési rendszert át kell alakítani az átláthatóság érdekében úgy, hogy először az internetre kerüljenek fel a pályázatok.

Bajnai Gordon erőteljesen hangsúlyozta a jelenlegi kormány által kiiktatott szolidaritás jelentőségét, javasolva, hogy az uniós forrásokból 300 milliárd forintot a lemaradó térségek felzárkóztatására fordítson az ország.

A stabilitás nyomán 2018-ra válhat realitássá, hogy a magyar gazdaság teljesíti az eurócsatlakozás makrogazdasági feltételeit, ami megnyithatja az utat az eurócsatlakozás felé - hangsúlyozta a volt miniszterelnök.

Oszkó Péter: az adójóváírás visszahozására, második adókulcsra van szükség

Az átlagbérig az adójóváírás visszahozására, 400 ezer forint feletti havi jövedelemnél második adókulcsra van szükség - mondta Oszkó Péter volt pénzügyminiszter a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány és az Együtt 2014 gazdaságpolitikai elképzeléseit bemutató hétfői budapesti konferencián.

Oszkó Péter korábbi pénzügyminiszter a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány és az Együtt 2014 mozgalom gazdaságpolitikai elképzeléseit bemutató konferencián a Novotel Budapest Danube hotelban 2013. február 18. MTI Fotó: Soós Lajos

A leszakadás pályája helyett a növekedés pályáját ajánlja megvitatásra a Haza és Haladás - fogalmazott Oszkó Péter, jelezve, hogy 4500 milliárd forint hiányzik az ország GDP-jéből, "ha az adatokat összevetjük az Orbán-kormány 2010. évi ígéretével".

Az egykulcsos adórendszer csődje miatt kiegyensúlyozott progresszióra van szükség az adórendszerben, ami azt eredményezi, hogy a minimálbéresek nettó jövedelme 8-10 százalékkal emelkedik, és a 8-10 százalék legjobban kereső második adókulccsal adózik, amelynek mértéke 29 százalék lehet - tette hozzá. Emellett adóalkotmányra, a költségvetés jobb átláthatóságára, a korábbi Költségvetési Tanács felállítására és háromoldalú - munkavállalók, munkaadók, kormány - szociális megállapodásra tesz javaslatot a Haza és Haladás - ismertette az elképzeléseket Oszkó Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!