Belföld

2012.10.21. 06:55

Tóásó-ügy - Felfüggesztették a tárgyalást, október 29-én folytatják

Ismét felfüggesztették a bolíviai Tarijában a Tóásó Előd és további 38 személy ellen "terrorista összeesküvés" miatt indított per tárgyalását, amelyet október 29-én folytatnak - írta hétvégi számában a Los Tiempos című bolíviai napilap.

MTI

Csütörtökön már eleve egyhetes szünet után folytatódott a tárgyalás, amelyet október 11-én azért napoltak el, mert nem érkezett meg minden vádlott a tárgyalás helyszínére, az ország déli részében fekvő Tarijába.
    
A bolíviai sajtó beszámolója szerint a csütörtöki tárgyalási napon is csak húsz vádlott volt jelen az őrizetben lévő 22 ember közül (a többiek szökésben vannak). A csütörtöki és pénteki ülésnapon a vádak ismertetésére kapott lehetőséget Marcelo Soza ügyész és a közbiztonsági tárca képviselője; azt rótták fel a vádlottaknak, hogy elnökgyilkosságra és Santa Cruz tartomány elszakadására szőttek terveket.
    
A Cochabambában megjelenő Los Tiempos szerint az ügyvédek egy része újabb eljárásbeli kifogásokat terjesztett elő, amelyeket a bíróság nem vett figyelembe. Védenceik nevében például nyomatékosan kérik, hogy a tárgyalást helyezzék át Santa Cruzba, ahol a legtöbb vádlott tartózkodik. Az ügyvédek elsősorban a fogva tartottak egészségi állapotára hivatkoznak, amely nem teszi lehetővé a nagy utazásokat. A román és magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt a fővárosban, La Pazban tartják börtönben, őt is minden egyes tárgyalás alkalmával Tarijába kell vinni.
    
Néhány ügyvéd nemzetközi megfigyelők jelenlétét kéri, mert szerintük a kormány a per folyamán végig megpróbálta lábbal tiporni a vádlottak jogait. Ezt különösen Gary Prado Araúz szorgalmazza, aki saját apjának, Gary Prado Salmón nyugalmazott tábornoknak a védelmét látja el. Ez utóbbi a hadsereg századosaként 1967-ben annak a járőrnek volt a parancsnoka, amely a délkelet-bolíviai őserdőben elfogta a legendás argentin-kubai gerillavezért, Ernesto Che Guevarát.
Az eju.tv bolíviai hírportál szerint Gary Prado Araúz bejelentette, hogy hétfőn La Pazba utazik, és az ENSZ ottani kirendeltségének átnyújtja a nemzetközi megfigyelők kérésére vonatkozó levelét.
    
A perbe fogott 39 embert terrorizmussal vádolják. Bolíviai elit kommandósok 2009. április 16-án hajnalban a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában lőtték le a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot és Tóásó Elődöt pedig letartóztatták. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy terrorcsoportot számoltak fel, amely Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni.
    
Az akció két túlélőjét azóta is fogva tartják, holott a bolíviai törvények értelmében 36 hónapnál hosszabb ideig senkit nem tarthatnak előzetes letartóztatásban, és már le kellett volna zárni ügyüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!