Belföld

2012.06.05. 12:58

Már aktívak a vérszívók

Idén márciusban kezdődött a kullancsszezon hazánkban. Zala és Vas megye a kiemelten fertőzött területek közé tartozik. A kullancsok főként a hazai lombos erdőkben és füves-bokros területeken élnek, ám előfordulnak a városi parkokban, kertekben is.

Bajdó Bettina

A március végétől a június elejéig tartó időszakban a legaktívabbak a kullancsok. Magyarországon a kullancsok aktivitásának két csúcspontját figyelték meg a szakemberek. A tavaszi szezon után, a második kisebb csúcs szeptemberben jelentkezik. Magyarországon jellemzően a középhegységi lombhullató erdőkben fordulnak elő. Így a legérintettebb területek elsősorban az ország nyugati része, Zala és Vas megye, az Északi-középhegység, valamint a Dunántúli dombság.

 

 

A hazai kullancsok által terjesztett betegségek közül egyet vírus, a többit baktériumok, paraziták okozzák. Leggyakoribb a Lyme-kór, évente több mint ezer beteget regisztrálnak. Második helyen az agyvelőgyulladás áll, évi 60-70 megbetegedéssel. A kullancs-encephalitis az egyetlen, kullancs által közvetített betegség, amely ellen létezik védőoltás. A védőoltást ideális még a tél vége felé kérni, de bármely évszakban be lehet adatni. 2011-ben 230 ezer ampullányi oltóanyagot értékesítettek patikákban, de mivel egy páciens beoltásához három ampulla kell fél, ezért a fenti szám a teljes lakosságra vonatkozóan kevésnek számít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!