Belföld

2012.04.02. 16:24

Osztrák EP-képviselő jelentette fel az Echo TV-t

Panaszt tett az Echo TV ellen hétfőn a Médiatanácsnál Ulrike Lunacek, az osztrák Zöldek európai parlamenti képviselője - közölte az MTI bécsi irodájához is eljuttatott közleményében a politikus szóvivője.

MTI

A képviselő az Echo TV február 10-én sugárzott, Korrektúra című műsorában elhangzott "goromba sértések és nem tényszerű szemrehányások" miatt fordult a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsához - olvasható a közleményben.

Lunacek - mint fogalmazott - hatósági felügyeleti eljárás lefolytatására irányuló kérelmet nyújtott be a Médiatanácshoz.

A politikus álláspontja szerint - és ennek megállapítására kérte a Méditanácsot - a műsorban elhangzott kijelentések nem tartották tiszteletben az emberi méltóságot és ezzel megsértették a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényt.

A közleményhez mellékelték a Médiatanácshoz intézett magyar nyelvű beadványt. Ebben az olvasható: "a képviselőnek az EP alapjogi bizottsága (LIBE) február 9-i meghallgatásán elhangzott hozzászólásai közül egyetlen (...) állításra reagálva, ám azt összefüggéseiből és a meghallgatáson kifejtett álláspontjának egészéből kiragadva több minősítő kijelentés hangzott el".

"Ezek mindegyike sértő volt, és nem a megszólalást, hanem személyében a kérelmezőt minősítették" - szerepel a mellékletben, amely szerint Bayer Zsolt Lunacek állítását kivonatosan és pontatlanul idézte. A kérelemben idézett, kifogásolt szövegrészlet szerint Bayer Zsolt az adásban "agyament, ótvar, hazug idiótának" nevezte Ulrike Lunaceket.

A beadvány szerint Lunacek előzőleg az Echo TV-hez panasszal fordult, amelyben nyilvános bocsánatkérésre és a meghallgatáson elhangzott megszólalásai "korrekt, tényszerű és kiegyensúlyozott bemutatására" hívta fel a csatornát.

A politikus a közlés szerint azért döntött a hivatalos panasz benyújtása mellett, mert az Echo TV válaszában "nem ismerte el a közlés jogellenességét, illetve annak tartalma miatt sajnálkozást, bocsánatkérést nem fogalmazott meg".

A képviselő a panasz benyújtásával egyidejűleg az Echo TV-nek küldött elektronikus levélben visszautasította az Echo TV meghívását egy élő televíziós vitára Bayer Zsolttal. "A társadalmi érintkezési normák ilyen súlyos figyelmen kívül hagyásáról általában, és közelebbről személyes emberi méltóságom megsértéséről nincs mit vitatkozni" - áll a közleményben. A politikus álláspontja szerint az egyetlen helyes reakció a nyilvános bocsánatkérés és "a felszólalásban elhangzottak tényeknek megfelelő visszaadása" lenne.

Az EP liberális frakciójának kezdeményezésére tartott február 9-i közmeghallgatás témája az elmúlt időszak magyar jogalkotási folyamata volt, valamint az, hogy az új alkotmány és az ahhoz kapcsolódó sarkalatos törvények mennyiben felelnek meg az európai demokratikus értékeknek.

Az Echo Televízió Ulrike Lunacek levelére írt február 16-i válaszában közölte: Lunacek megalapozatlanul minősíti az Echo TV Korrektúra című műsorszámát kiegyensúlyozatlannak.

A tévé azt állította, a kiegyensúlyozott tájékoztatásnak eleget tett, a sérelmezett adásban szöveghűen tájékoztatta nézőit Lunacek "sajnos valótlan, és a Békemenet mintegy négyszázezer résztvevőjét súlyosan sértő, a demokratikus meggyőződésüket alaptanul kétségbe vonó kijelentéséről", amelyben egyebek mellett azt mondta, "ez egy Békemenet volt és itt antiszemita és EU-ellenes jelszavak voltak".

Bayer Zsolt a február 18-i Korrektúra című adásban közölte: a "csúnya jelzőkért" megköveti Lunacek képviselőnőt, fenntartva azon véleményét és állítását, hogy a január 21-i Békemenet résztvevőit bármilyen módon kapcsolatba hozni az antiszemitizmussal, az "megengedhetetlen és aljas hazugság" volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!