Belföld

2012.04.12. 07:15

Gyerekek utáni adókedvezmény: a nagycsaládosok jól jártak

Százhatvanmilliárd forinttal segítette tavaly az egykulcsos adórendszer azt a több mint félmillió családot, ahol legalább az egyik szülő legálisan dolgozott, a gyerekkedvezmény miatt a nagycsaládosok keresete több mint húsz százalékkal nőtt - írja a Magyar Nemzet.

MTI

Tavaly havonta átlagosan nyolcszázezer szülő igényelt gyermeke után adókedvezményt, és az érintetteknél havi 13 milliárd forint maradt - közli a lap a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai alapján. Mindez azt jelenti, hogy 2011-ben hozzávetőleg 160 milliárd forinttal segítette az új adórendszer azt a több mint félmillió családot, ahol legalább az egyik szülő legálisan dolgozott. Az értékek májusig még változhatnak, hiszen a 2011-re járó enyhítés utólag, a múlt évről szóló adóbevallás benyújtásakor is érvényesíthető - közölte a NAV.

Az egykulcsos személyijövedelemadó-rendszer kedvezménnyel támogatja a gyermekvállalást: az egy gyermeket nevelőknek havi tízezer, a kétgyermekeseknek húszezer forint mérséklés jár, három vagy több gyermek után pedig gyermekenként havonta 33 ezer forint adócsökkentés igényelhető - emlékeztet a lap.

Az új közteher-viselési szabályok éreztették hatásukat a kereseti viszonyok alakulásában is. A statisztikai hivatal március végi közlése szerint tavaly nettó 138 ezer forintot kerestek azok, akiknek nem kellett gyermekek eltartásáról gondoskodniuk. Az egy gyereket nevelők 144 ezer forintot kaptak, a kétgyermekesek 160 ezer, a három- és többgyermekes szülők átlagosan havi 161 ezer forinthoz jutottak.

A nagycsaládosok nettó keresete több mint 20 százalékkal emelkedett, ugyanakkor látható az is, hogy alacsonyabb jövedelmük miatt többen nem tudták teljes egészében kihasználni az adóenyhítést - írja a Magyar Nemzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!