Belföld

2012.03.08. 06:13

Közös céget alapított Gyurcsány és Kóka

Bulgáriában közös cégbe fogott Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnök, Kóka János egykori szabad demokrata pártelnök, Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége és Oszkó Péter egykori pénzügyminiszter - olvasható a Heti Válaszban.

MTI

Gyurcsány Ferenc és Kóka János 2011 novemberében, Cellum Bulgaria AD néven alapította a közös céget. A Heti Válasz írása szerint a vállalkozásba az Altus-ConsAlt Nemzetközi Tanácsadó Kft., vagyis az Altus Befektetési Zrt. egyik leányvállalata is bekapcsolódik.

A Cellum Bulgaria AD 38 százalékban áll a Kóka János tulajdonában álló Cellum Global Zrt., 12 százalékban pedig az Altus-ConsAlt tulajdonában, felerészt pedig bolgár befektetők birtokolják.

A bulgáriai részvénytársaság öttagú igazgatóságának két magyar tagja van: Kóka János és a szófiai születésű Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége.

Az írás a Kóka-Gyurcsány-üzlet "állami előjátékaként" említi, hogy a mobilparkolást, a mobil-autópályamatricát és a mobillottót kifejlesztő Cellum-csoport 2005 és 2008 között 720 millió forintnyi uniós és magyar közpénzt nyert el kormányzati pályázatokon - például egy saját "Szilícium-völgy" kialakítására Siófokon.

A cikk - amely megjegyzi, hogy Kóka János papíron csak 2011-től tisztségviselője a Cellumnak - beszámol arról, hogy a 2000-es évek közepétől az egykori liberális pártelnök volt sógora, Lepp Gyula strómanjai megtalálhatóak voltak a Cellum hollandiai anyavállalatának reprezentánsai között.

Az írás arról is beszámol, hogy a 2010-es kormányváltás után a Cellum elöljárói közé kerültek Kóka János korábbi politikus kollégái: Garamhegyi Ábel, a gazdasági minisztérium egykori államtitkára és Kaderják Dániel, az SZDSZ külügyi kabinetjének volt tagja, az Újkorcsoport nevű szervezet vezetője, amely tavaly nyilatkozatban állt ki Gyurcsány Ferenc politikája mellett.

A lap szerint Oszkó Péter volt pénzügyminiszter tavaly 400 millió forintot fektetett be a Cellumba, és ezzel igazgatósági tagsághoz jutott a vállalat központi egységében. A Cellum felügyelőbizottságának elnöke közben (a PortfoLion oldaláról) Molnár András lett, aki Kákosy Csabának, Kóka János miniszteri utódjának cégtársa.

A cikk Kákosy Csabáról megjegyzi, hogy az MSZP Szabad Sajtó Alapítványa nemrég őt delegálta a Népszabadságot kiadó részvénytársaság felügyelőbizottságába, azzal a céllal, hogy a hamarosan 100 százalékban svájci kézbe kerülő lap baloldali ellenőrzés alatt maradjon. Vagyis a Cellum vállalatcsoportban "benne van a liberális félmúlt egyik ikonja (Kóka János), a Demokratikus Koalíció feje (Gyurcsány Ferenc), a Bajnai-féle Haza és Haladás Alapítvány hajtóereje (Oszkó Péter), valamint a civil világot megjelenítő Újkorcsoport főalakja (Kaderják Dániel) - és egy lépésre tőlük a most MSZP-színeket képviselő Kákosy Csaba.

A Cellum következő célállomása állítólag Albánia - olvasható a Heti Válaszban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!