Belföld

2012.02.10. 13:53

Svoboda: szó sincs Magyarország elleni összeesküvésről

Szó sincs Magyarország vagy Orbán Viktor elleni összeesküvésről, "államcsínyről", az Európai Unió célja a közösségi jog érvényesülése - mondta Hannes Svoboda, az európai szocialisták frakcióvezetője pénteken Budapesten. Mesterházy Attila MSZP-elnök az osztrák szociáldemokrata politikussal közösen tartott sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, a szocialisták nem támogatnak olyan Magyarországgal szembeni szankciót, amely sérti az itt élők érdekeit.

MTI

Hannes Svodoba - miután részt vett az MSZP frakcióülésen - közölte: örül annak, hogy jobboldali, konzervatív uniós politikusok differenciáltan ítélik meg Magyarországot, és ha szükségesnek látják, bírálatot fogalmaznak meg, mint tette José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Viviane Reding alapjogi és Neelie Kroes médiaügyi biztos.

Hozzátette, Orbán Viktornak el kellene gondolkodnia azon, hogy még a Silvio Berlusconi vezette Olaszország sem kapott annyi európai kritikát, mint az ő kormánya, aminek - folytatta - talán az az oka, hogy az olasz köztársasági elnök "ellensúlyként működött a kormány fölött (...) a magyar államfő pedig csak aláírja a törvényeket". "Talán elgondolkodhatna Orbán Viktor és a hívei is, hogy miért ellene fogalmazzák meg ezeket a kritikákat. Nem annyira fontos személy ő, hogy egész Európa összeesküdjön az elmozdítása érdekében" - jegyezte meg.

Hannes Svoboda elmondta azt is, levélben arra kérte José Manuel Barrosót, a magyar közvéleménynek is tegye világossá, a bizottság mit kifogásol és mit vár el a magyar kormánytól, mert fontos, hogy az itt élők is értsék, hogy az EU az uniós normák felett őrködik és azok betartásához ragaszkodik. Látogatását az osztrák politikus egyébként azzal is indokolta, hogy a magyar miniszterelnök az Európai Parlamentben azt kérte a bírálóktól, hogy jöjjenek Magyarországra és ismerjék meg az itteni helyzetet.

Mesterházy Attila, a szocialista párt elnök-frakcióvezetője ezzel kapcsolatban azt mondta, helyesnek tartja az osztrák szociáldemokrata politikus felvetését, mert Barroso magyarországi látogatása segíthetne tisztázni, hogy nincs szó Magyarország elleni összeesküvésről, gond van azonban a demokratikus, jogállami elvek érvényesülésével, ezt jelzi a többi között, hogy Orbán Viktor a centrális erőtér kiépüléséről beszél.

Az MSZP és az európai szocialista frakció sem támogatna olyan Magyarországgal szembeni szankciót, amely sérti az itt élők érdekeit, így az uniós források elvonását vagy a pénzek felhasználásának korlátozását sem - hangoztatta ugyanakkor Mesterházy Attila. Hozzáfűzte, ezzel szemben Orbán Viktor ellenzékből azt javasolta, az Európai Unió fontolja meg a Magyarországnak folyósított pénzek leállítását. "Nekünk ilyen eszünkbe sem jut" - jelentette ki.

A pénteki szezonnyitó frakcióülésen az MSZP elnökségi tagjai és európai parlamenti képviselői is részt vettek. Az elhangzottakról szólva Hannes Svodoba elmondta: a konzultáción szóba került a szélsőjobboldali jelenségekkel szembeni fellépés szükségessége, illetve hogy ez a mérsékelt jobboldal feladata is. Emellett elhangzott, hogy az európai szocialisták a növekedést és a munkahelyteremtést a középpontba állító gazdaságpolitikai alternatívát kínálnak az Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök által meghatározottal szemben.

"Meglehetősen furcsa és elfogadhatatlan számunkra, hogy amíg a költségvetési hiányszámok be nem tartása miatt szerződésszegési eljárást kell indítani, ha nő a fiatalok munkanélkülisége, az Európai Unió legfeljebb tanácsokat vagy iránymutatást tud adni" - jelentette ki, megjegyezve, megfelelő intézkedésekkel a magyar fiatalok körében tapasztalható munkanélküliség is mérsékelhető lenne.

A Benes-dekrétumokról alkotott véleményét firtató kérdésre Hannes Svodoba azt mondta: a Csehország uniós csatlakozása előtt készült szakvélemény szerint azok azért nem gátolják az ország belépését, mert már nincs joghatályuk. Ha ma is érvényesek lennének, az nem lenne összeegyeztethető az európai joggal - tudatta.

Az MSZP elnöke azt hangsúlyozta, egyetértés van a magyar és az európai szocialisták között abban, hogy a fenntartható növekedésre, a munkahelyteremtésre és a szociális kohézióra is legalább annyit figyelmet kell fordítani, mint a költségvetési egyensúlyra, és egyaránt támogatják a pénzügyi tranzakciós adó kivetését.

A szélsőjobboldal elleni fellépésről azt mondta, egyetért Martonyi János külügyminiszterrel, aki egy lapinterjúban arról beszélt, hogy nemcsak a kormány és az ellenzék, hanem a demokratikus és a nem demokratikus pártok között is határvonal van a magyar Országgyűlésben.

Mesterházy Attila a tájékoztatón visszautasította azt a Hannes Svodobának címzett újságírói felvetést, mi a véleménye arról, hogy a Gyurcsány-kormány ideje alatt "számos alkalommal meghamisították a költségvetési számokat". Az MSZP elnöke azt mondta: az állítás ellenkezőjét bírósági ítélet mondta ki, ezért pártja az ilyen nyilatkozatokkal szemben jogi lépéseket tesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!