Belföld

2012.02.27. 13:23

OGY - Hoffmann: sikeresen lezárultak a felsőoktatási jelentkezések

Sikeresen lezárultak a felsőoktatási jelentkezések pénteken éjfélkor - mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár hétfőn az Országgyűlésben, napirend előtt.

MTI

Részletes eredményeket e hét végén, illetve áprilisban közölnek a jelentkezési adatokról - jelezte az államtitkár, hozzátéve: egyetlen korlát van, 240 pontot kell elérnie annak, aki be akar jutni a felsőoktatásba. Hoffmann Rózsa azt mondta, ettől a minőség javulását várják.

 

 

Felidézte, hogy január első felében megszülettek azok a kormányrendeletek, amelyek a tavaly évvégén elfogadott felsőoktatási törvény értelmezését segítik. A megújulás elemének nevezte a minőséget, a versenyképességet, a valós gazdasági és társadalmi igénynek való megfelelést. Ennek jegyében nem korlátozták a jelentkezések és bejutók számát.

A költségviselés új módjait szabályozták: állami ösztöndíjjal, a műszaki, természettudományos és informatikai területen részállami ösztöndíjjal, és önköltséges formában lehet majd tanulni. Így összesen közel 70 ezer fiatal tanulmányait támogatják jövő szeptembertől, ez nagyjából "korrelál azzal a számmal ahányan eddig elektronikus úton jelentkeztek". Megjegyezte: tavaly összesen 84 ezren szereztek érettségit. Az önköltséges képzésben tanulók számára megalkották a Diákhitel 2 - jelezte.

A kereszténydemokrata politikus felszólalása zárásaként részvétét fejezte ki azon 12 éves kislány családjának és tanárainak, aki hétvégén egy ausztriai síbalesetben meghalt.

Osztolykán Ágnes: Hoffmann Rózsa egy másik országban él

Hiller István (MSZP) reagálva az államtitkár felszólalásra "megköszönte a győzelmi jelentést", és azt mondta, lassan ott vannak mint a "jó kis 60-70-es években". Kiemelte: az állami finanszírozott helyek számát egyik évről a másikra drasztikusan csökkentették, ilyen az elmúlt több mint 40 évben nem volt. A keretszámok felosztása minőségellenes és önkényes, a Diákhitel 2, átgondolatlan és felelőtlen, a kamattámogatás súlyos tévedés - sorolta kritikai észrevételeit. Hiller István szerint a magyar felsőoktatás drágább lett, és Bécsben olcsóbb lesz orvosnak tanulni, mint Budapesten.

Balczó Zoltán (Jobbik) szerint nem lehet még értékelni, hogy sikeresen zárult-e jelentkezés, sok helyen a 240 pont nem minőségi szintet jelent. Az államtitkár által elmondottakat játéknak nevezte a szavakkal, és számokkal. Mint kifejtette: nem állja meg a helyét, hogy nincs tandíj, állami finanszírozásban 53.400 helyett 34 ezer hallgató részesül majd, és a részösztöndíjnál annyi lesz a költségtérítés, mint jelenleg. Sajnálta, hogy nem parlamenti vitában határozták meg a keretszámokat. Hozzátette: a finanszírozás társadalomellenes, és volt két államtitkár, aki levonta a következtetést, hogy milyen feltételek mellett nem vállalja a munkát.

Osztolykán Ágnes (LMP) azt mondta, Hoffmann Rózsa egy másik országban él, és rózsaszín szemüvegen keresztül nézi ezt az országot. Hallgatók, oktatók ezrei tiltakoznak a felsőoktatási törvény ellen - mondta. Nagyon jól kitanulta a tervgazdaság egykori gyakorlatát - hangoztatta, hozzátéve: elveszik a fiatalok lehetőségét a valós társadalmi mobilitástól. Bízik benne - folytatta -, az államtitkár is belátja, hogy a felsőoktatási törvény tarthatatlan Magyarországon és Európában egyaránt.

Michl József (KDNP) úgy látta, nem csökkent a bizalom a felsőoktatás iránt Magyarországon. Az esély, amely a fiatalok előtt áll, és a Diákhitel 2 visszafizetésének módjai, azt erősítik a felsőoktatás továbbra is nyitott a fiatalok előtt - emelte ki.

Pokorni Zoltán (Fidesz) azt mondta, visszaesett ugyan némileg a jelentkezők száma, és most annyian adtak be kérelmet az elektronikus rendszeren keresztül, mint ahányan 2010-ben, az utolsó szocialista kormány idején.

A magyar gyerekek ugyanakkor tanulni akarnak, a családok ebben látják a jövőt, és ehhez a kormánynak kell a kereteket megteremteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!