Belföld

2012.02.09. 08:47

Már öt településen veszélyes a levegő minősége

Országszerte tovább romlott a levegő minősége: csütörtökön már öt település levegőjét minősítette veszélyesnek az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) a szálló por magas koncentrációja miatt. A fővárosban továbbra is érvényben van a szmogriadó tájékoztatási fokozata.

MTI

Az OKI legfrissebb mérései alapján készült térképen öt települést Ajkát, Székesfehérvárt, Tatabányát, Esztergomot és Putnokot jelölték a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel. Ezeken a helyeken a szálló por (PM10) köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm feletti.

 

 

Emellett tizenkét települést jelöltek narancssárga színnel, eszerint jelenleg egészségtelennek számít Budapest, Százhalombatta, Sopron, Győr, Dunaújváros, Pécs, Szeged, Szolnok, Debrecen, Miskolc, Sajószentpéter és Kazincbarcika levegője. Ezeken a településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm.

A levegő minősége kifogásoltnak számít, ezért az OKI térképén zöld színnel szerepel: Veszprém, Várpalota, Vác, Tököl és Oszlár. Az elfogadható levegőminőséget jelző kék színnel Salgótarjánt, Egert és Hernádszurdokot jelölték.

A Főpolgármesteri Hivatal csütörtökön az MTI-vel azt közölte: Budapesten továbbra is fenntartják a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. A szmoghelyzet további romlásának elkerülése érdekében ismételten önkéntes önkorlátozó intézkedésekre kérte a lakosságot és a légszennyezőket Tarlós István főpolgármester - olvasható a főváros közleményében.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

A vidékfejlesztési tárca korábban azt közölte: a jogszabály szerint szmogriadótervet kell készíteni minden, 200 ezer főt elérő népességű városban, továbbá minden olyan településen, ahol a légszennyezettség az egészségügyi határértéket a mért napok 30 százalékában meghaladja, vagy ahol a riasztási küszöbérték túllépésének veszélye fennáll. Szmoghelyzet esetén minden településen az érvényes szmogriadóterv szerint kell eljárni. Azokon a településeken, ahol nincs beavatkozási lehetőség, a lakosság tájékoztatása ezekben az időszakokban a fő feladat.

A szálló por magas koncentrációja miatt szerdán Székesfehérváron és Tatabányán is elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Putnok polgármestere Tamás Barnabás (Fidesz) azt mondta: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településnek nincs szmogriadóterve, de a lakosokat folyamatosan tájékoztatják a levegő szennyeződésének mértékéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!