Belföld

2012.02.20. 18:26

Lázár szerint sem lehet megélni 47 ezerből

Májusra érkezhet meg Brüsszel véleménye a magyar dohány-kiskereskedelmi törvényjavaslatról - közölte a Fidesz frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján, ahol beszélt az egyházügyi törvény módosításáról is. Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette továbbá azt: nem lehet megélni 47 ezer forintból.

MTI

Lázár János a kormánypárti frakció ülése után elmondta: készek az uniós vitára a dohány-kiskereskedelmet újraszabályozó indítványról, amely állami monopóliummá nyilvánítaná e termékek kiskereskedelmét, a fő célja pedig, hogy kiemelten védje a 18 év alattiakat, megnehezítve azt, hogy ez a korosztály cigarettát tudjon vásárolni.

Tájékoztatása szerint hétfőn dönt a Ház az előterjesztéshez benyújtott, zárószavazás előtti módosító indítványáról, magát a zárószavazást azonban csak akkor tartják meg, ha megérkezett az EU véleménye, amely májusra várható. A koncessziós eljárások így nyáron indulhatnak, a trafikhálózat 2013. január 1-jére létrejöhet, a dohány-kiskereskedelem joga pedig így 6-10 ezer magyar családi kisvállalkozáshoz kerülhet - ismertette a terveket.

A frakcióvezető hozzátette, felmerült annak lehetősége, hogy totót és lottót, valamint égetett szeszt is árusíthassanak ezekben az üzletekben - amelyeknek nemzeti dohánybolt lesz a nevük -, erről azonban még nem született döntés.

Kitért az egyházügyi törvény Ház előtt fekvő módosítására is, amellyel kapcsolatban hangsúlyozta: egyetlen, egyházzá nyilvánítási kérelemre sem mondanak nemet. A mostani eljárásban - részletezte - a már elismert 14 egyház mellett "tiszta lelkiismerettel" 17 vallási közösség egyházzá nyilvánítását tudják támogatni, de "a többire sem mondanak nemet", hiszen egy év múlva bármely felekezet nyújthat be újabb kérelmet.

Lázár János szólt arról is, hogy a Fidesz-frakció támogatni fogja az Európai Unió fiskális paktumának aláírását, a szerződés ugyanis nem fogja gyengíteni Magyarország versenyképességét.

Téma volt a frakcióülésen a hulladékgazdálkodás kérdése is, amelyről nagy vita alakult ki a képviselőcsoporton belül, ugyanis polgármesterek, önkormányzati képviselők, akik mint a tulajdonosi jogok gyakorlói, ilyen vállalatokban tevékenykednek, aggályokat fogalmaztak meg - tájékoztatott a frakcióvezető, hozzátéve, hogy ezért Kósa Lajos Fidesz-alelnök, debreceni polgármester és Illés Zoltán környezetügyi államtitkár vezetésével ezen a héten egyeztetések lesznek a témában, és a jövő heti frakcióülésen tűzik napirendre a beérkezett módosító indítványok megvitatását. A két fő szempont az, hogy a hulladékgazdálkodási vállalatoknak többségi állami vagy közösségi tulajdonba kell kerülniük, a hulladékkezelés és -gyűjtés árait pedig meg kell állítani, azok nem emelkedhetnek a következő években - rögzítette.

Lázár János újságírói kérdésre válaszolva - amely a közmunkáért járó fizetéssel kapcsolatos kormánypárti nyilatkozatokat firtatta - kijelentette azt is: nem lehet megélni 47 ezer forintból. Hozzátette azt is: 47 ezer forintot az a segédmunkás kap, aki egyedülálló, nem nevel gyermeket. Minden közfoglalkoztatott azonban, aki nem segédmunkás, gyermekes, illetve nem egyedülálló, többet keres 47 ezer forintnál. Aki 47 ezret kap, az szociális támogatásra jogosult - jegyezte meg.

"Minden újságíró pontosan tudja", hogy sem Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, sem Zsiga Marcell fideszes parlamenti képviselő nem azt az egyszerű kijelentést tette, hogy "47 ezer forintból meg lehet élni", hanem ennél jóval kerekebb, "pázmányosan bővített" mondatban fogalmaztak - mondta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!