Belföld

2011.11.30. 14:24

Szócska: foglalkozni kell az életvégi állapotok kezelésével

Akár igazak az Uzsoki utcai kórházat ért vádak, akár nem, a szakmának és társadalomnak egyaránt foglalkoznia kell az életvégi állapot kezelésének kérdésével - mondta Szócska Miklós szerdán Budapesten, egy más témában tartott sajtótájékoztatón.

MTI

Az Uzsoki utcai kórház állítólagos morfintúladagolási botránya kapcsán "az államtitkárság nem kíván feleslegesen kommunikálni". Ahelyett mind az államtitkárság, mind a Nemzeti Erőforrás Minisztérium arra koncentrál, hogy az életvégi állapotok kezelésével miként foglalkozik a társadalom - tette hozzá.

E kérdés tisztázására a nemzeti erőforrás miniszter szakértőkből álló bizottságot hívott össze. A háromtagú testület tagja az Egészségügyi Tudományos Tanács elnöke, illetve egy, a rákbetegek fájdalomcsillapításában járatos kolléga, valamint egy bioetikus professzor – ismertette Szócska Miklós.

Az államtitkár az Uzsoki-ügy kapcsán annyit mondott: "ha ez így van, akkor legyen egy szakmai vita, egy társadalmi vita, ha kell, tisztítótűz”. Ha pedig nem igaz, akkor az, aki ilyen vádat fogalmaz meg, az a nevével és arcával vállalja azt, hogy megküzd az igazságáért – tette hozzá az egészségügyi államtitkár.

A Magyar Hírlap múlt hét kedden írt arról, hogy információi szerint morfintúladagolásban meghalt betegek ügyében vizsgálódik a BRFK a kórházban. A lapban megjelentek szerint végstádiumban lévő daganatos betegeknek a fájdalomcsillapításhoz szükséges morfiumadag négy-ötszörösét adták be, amelytől az érintettek néhány napon belül meghaltak.

A napilap a Lege Artis Medicinae (LAM) áprilisi cikke nyomán számolt be az Uzsoki utcai kórházban történt gyanús halálesetekről. A folyóirat az ügy kirobbanása után úgy reagált az MTI-nek, hogy a szerkesztőség tudatában volt a morfintúladagolásról szóló cikkben írtak súlyának és esetleges következményeinek, ezért az írás megjelentetése előtt hónapokon át elemezték a kéziratot, de ezzel együtt - annak alapján - a szerkesztőség időközben hivatalos bejelentést tett az Egészségügyi Tudományos Tanács elnökénél is.

Az Uzsoki utcai kórházban történt gyanús halálesetek körülményei kapcsán indult nyomozás során gyanúsítás eddig nem történt - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője e hét kedden az MTI-vel; Horváth Katalin Fanni ugyanakkor cáfolta azt a sajtóinformációt, amely szerint újabb fővárosi kórházban vizsgálódna a rendőrség.

A BRFK életvédelmi osztálya ismeretlen tettes ellen, emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat nyomozást a Fővárosi Főügyészség törvényességi felügyelete mellett.

Az Uzsoki utcai kórház múlt szerdai közleményében meggyőződését fejezte ki, hogy "a valótlan és hiteltelen feltételezéseken és sértett személyek rágalmain nyugvó tudatos intézményellenes szándék a megindított hatósági eljárás során tisztázódni fog".

Az intézmény másnap azt írta: a nyomozás alapját képező orvosi szakcikk szakmai szempontból megalapozatlan, mivel a szigorú elszámolás alá tartozó gyógyszer kiadott mennyisége mindvégig ellenőrzött és nyomon követhető. "A cikk szerzőjének a hamis vád következményeivel is számolnia kell" – közölte a kórház.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!