Belföld

2011.11.18. 10:03

Korrupcióellenes együttműködési megállapodást kötöttek

Korrupció elleni együttműködésről írt alá közös nyilatkozatot péntek reggel Budapesten Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter Domokos Lászlóval, az Állami Számvevőszék elnökével és Polt Péter legfőbb ügyésszel.

MTI

A nyilatkozatot már korábban ellátta kézjegyével a külföldön tartózkodó Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke is.

A korrupció a legnagyobb veszély, amely a magyar demokráciára leselkedik - fogalmazott beszédében Navracsics Tibor. A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, hogy ez a megállapodás példa nélküli mind Magyarországon, mind a világon, és tiszteletben tartja az intézmények függetlenségét.
   
Hozzátette: az összes állami intézmény összehangolt korrupcióellenes cselekedeteire van szükség, enélkül csak eseti kezelés lehetséges.
   


Az egymástól független állami intézmények az együttműködés mellett döntöttek - mondta a miniszterelnök-helyettes. Kiemelte: "a függetlenség felett közös célként jelenik meg a tiszta közélet", amely a demokrácia lényegét érinti. Megfogalmazása szerint a korrupció olyan, mint a rozsda, a legtökéletesebb demokráciát is felemésztheti.
   
Intézményi kockázatokra alapuló megelőző szemléletre van szükség, nem elég pusztán a konkrét korrupciós esetek felderítése - mondta az aláírás után az Állami Számvevőszék elnöke. Domokos László hozzátette: a rend bizalmat teremt, a bizalom pedig fejlődést.
   
Ilyen megállapodásra nem csak Magyarországon, a világ más országaiban sem volt még példa - hangoztatta a legfőbb ügyész. Polt Péter úgy véli, a helyzet komolyságához illő együttgondolkodásra, együttműködésre van szükség.
   
A legfőbb ügyész szerint minden szinten erősíteni kell az információcserét és a koordinációt. Polt Péter hozzátette: az ügyészi szervezet jövőre jelentős antikorrupciós lépéseket tervez; 70 ügyész kifejezetten a korrupció elleni feladatokat fogja ellátni.
   
Fontos társadalmi érdek a korrupció felszámolása, mert aláássa a közintézmények iránti bizalmat - fogalmazott a Legfelsőbb Bíróság Polgári Kollégiumának vezetője. Wellmann György reményét fejezte ki, hogy több állami szerv is csatlakozni fog ehhez a megállapodáshoz.
   
A nyilatkozat aláírói személyes erkölcsi felelősséget vállalnak az általuk vezetett állami szervezet korrupcióval szembeni ellenálló képességének erősítéséért - olvasható a dokumentumban. A nyilatkozattevők összehangolt lépéseket tesznek a korrupció megelőzéséért, megfékezéséért az igazságszolgáltatási szervek függetlenségének tiszteletben tartása mellett. Ennek része a folyamatos konzultáció és más állami szervek bevonásával egy korrupcióellenes hálózat létrehozása is - áll a pénteken aláírt szándéknyilatkozatban.

Az aláíráson részt vett az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Hollandia budapesti nagykövete, képviseltette magát a francia és az osztrák nagykövetség is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!