Belföld

2011.10.06. 16:17

Népszámlálás: problémák, trükkös számlálóbiztosok

Még mindig nem mindenhol kapták meg az országban a népszámlálási lakás- és személyi kérdőíveket tartalmazó borítékokat - közölte Virágh Eszter, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

MTI

Felhívta a figyelmet arra, hogy azok, akik még mindig nem kapták meg a kérdőíveket, jelezzék a 06-80-200-014-es és a 06-80-200-224-es ingyenesen hívható telefonszámon vagy az [email protected] e-mail címen. A telefonközpontban időközben 20-ról 30-ra emelték a kérdésekre válaszoló KSH-alkalmazottak számát, nekik az elmúlt napokban 8-10 ezer kérdésre kellett válaszolniuk - tette hozzá.
   
Arról is értesültek, hogy a számlálóbiztosok közül többen arra buzdítják a lakosokat, ne interneten válaszolják meg a kérdőíveket, mert az így kitöltött formulák után a biztosok nem kapnak annyi javadalmazást, mintha ők kérdeznék meg az embereket interjú formájában - jegyezte meg.
   
Olyan eset is előfordult, hogy a számlálóbiztos nem dobott be borítékot, hogy ő kérdezhesse az ívet, és az is megtörtént, hogy a lakáskérdőíveken lévő internetes kódot eltávolították, mert e nélkül nem lehet elektronikusan válaszokat adni. Arra is akadt példa, hogy felhívást tett közzé a számlálóbiztos, hogy ő szívesen lekérdezi az íveket, mert állítása szerint sokkal bonyolultabb az internetes kitöltés - mondta Virágh Eszter.
   
Utalt arra, hogy eddigi információik szerint három kirívó esetben, amikor megszegte kötelességét a számlálóbiztos, leváltották őket.
   
A betelefonálók nagy része a borítékot hiányolta, illetve az után érdeklődött, hogy az internetes kódot hogyan lehet pótolni. A boríték elmaradásának oka vagy az, hogy annyira új építésű házba költöztek, amelyről a KSH még nem tudott, vagy a KSH címállományában van a hiba. Az internetes kódot a települések jegyzőinél lehet pótolni lakcímkártya bemutatásával; az elhagyott kódszámok helyett ugyanazt a kódot kapják meg - jegyezte meg.
   
Elmondta, hogy külföldről sok magyar hívja őket, őket azonban tájékoztatják, hogy ha 12 hónapnál régebben laknak külföldön életvitelszerűen, nem kell kitölteniük a kérdőíveket, még akkor sem, ha bejelentett állandó lakcímük van Magyarországon.
   
Virágh Eszter egy már orvosolt problémáról is beszámolt, amelynek lényege az volt, hogy az internetes kódban a nagy "I" betű és a kis "l" betű összetéveszthető volt sok esetben, ahol ezek együtt szerepeltek. Emiatt sokan nem tudták beírni a helyes kódot, ami akadályozta őket az internetes kitöltésben. A problémát az okozta, hogy az eredetileg Times betűtípussal meghatározott kódokat a kérdőíveken Ariel típusúakkal nyomtatták ki, utóbbinál valóban összetéveszthető volt a két betű. A napokban azonban gondoskodtak arról, hogy a rendszerük ismerje fel mindkét betűt - magyarázta a szóvivő.
   
Kitért arra is, ha valaki él azzal a gyanúval, hogy álszámlálóbiztosokkal találkozott, jelentse az ingyenes hívható számok valamelyikén. Arról is van tudomásuk, hogy egyes helyeken álfelülvizsgálók jelentkeztek, holott ők ebben az időszakban még nem is kapták utasításba, hogy ellenőrizzék a számlálóbiztosokat. A felülvizsgálókat nem is kell beengedni a lakásokba, és nekik is rendelkezniük kell a KSH-felelős által aláírt megbízólevéllel - hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!