Belföld

2011.10.12. 16:40

Az évszaknak megfelelő a Balaton vízállása

A korábbi évnél alacsonyabb, de az évszaknak és a szabályozási szintnek megfelelő a Balaton vízszintje, amely szerdán 71 centiméter volt - reagált Csonki István, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-nek.

MTI

Mint azt kifejtette, a Balaton szabályozási szintje 70-110 centiméter között van, ami azt jelenti, ha ez alá csökken a vízszint a következő napokban, hetekben, akkor is csak legfeljebb valamilyen használati érdek - például a vitorlázóké - sérülhet, de semmiféle veszélyt nem jelent a tó ökológiai egyensúlyára, vagy a halállományra, a nádas számára pedig kifejezetten kedvező a vízingadozás.
   
Az idei év első 9 hónapjában a Balaton vízgyűjtőjén a sokéves átlagnál 196 milliméterrel kevesebb csapadék hullott, ami 40 százalékkal kevesebb esőt jelent. Ennek, valamint a szokatlanul meleg szeptembernek tudható be (meleg napokon a tó vízszintje a párolgás következtében egy-egy centimétert is apadhat), hogy a tavalyi csapadékos évhez képest az idén alacsonyabb a tó őszi vízállása. Ez azonban nem jelent rendkívüli állapotot, az elmúlt években többször volt ősszel hasonlóan alacsony a vízszint - közölte a szakember.
   
Hozzátette, mindig ebben az évszakban a legalacsonyabb a talajvízszint, ami ezt követően telik vissza tavaszig. A következő fél éves meteorológiai előrejelzés szerint továbbra is kevesebb csapadék várható a sokévi átlagnál, de még így is valószínűsíthető, hogy májusra eléri a Balaton vízszintje a szabályozási maximumot, vagyis a 110 centimétert.
   
Azokra az aggodalmakra reagálva, hogy esetleg feleslegesen történhetett vízeresztés a Sió-csatornán Csonki István leszögezte, minden vízeresztés nyilvános, ellenőrizhető, hiszen minden zsilipnyitásról, vízeresztésről és zsilipzárásról tájékoztatja a vízügy a közvéleményt. Vízeresztés utoljára május 2-án történt, akkor is a szabályozási maximum fölött hagyva valamivel a Balaton vízszintjét. A nyár folyamán háromszor kellett kisebb mennyiségű vizet leereszteni a Balatonból a Sió csatorna Siófok belterületi részének vízcseréjéért, amire egészségügyi okokból van szükség. Erre minden esetben előzetes bejelentést követően került sor, és esetenként 0,01 cm-es vízszintcsökkenést okozott a Balatonnál, amelynek a százszorosa párolog el a tóból egy-egy meleg napon - mondta Csonki István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!