Belföld

2011.10.13. 13:50

Az Alkotmánybíróság elé kerül a józsefvárosi hajléktalanrendelet

Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a hajléktalanokat érintő józsefvárosi önkormányzati rendelkezések miatt. Szabó Máté aggályosnak tartja a guberálást és a közterületen való életvitelszerű tartózkodást tiltó határozatot, ezért az Ab-tól a helyi rendelkezés megsemmisítését kéri.

MTI

Az ombudsman az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében emlékeztetett: az idén júniusában kiadott jelentésében is megállapította, hogy a józsefvárosi önkormányzat a guberálás szabálysértéssé nyilvánításával és szankcionálásával aránytalanul korlátozta a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek jogait, és a rendelet szemben áll az egyenlő bánásmód követelményével.

Mivel a guberálást tiltó rendelet visszavonására tett korábbi felhívására nem kapott hivatalos választ, az Alkotmánybíróságot kérte az aggályos rendelkezések megsemmisítésére - tudatta.

Az országgyűlési biztos azt írta: aggodalommal figyeli a VIII. kerületet, ahogyan a hajléktalanok problémáját kezeli, s a valós problémák megoldása érdekében felajánlotta segítségét, illetve találkozót kezdeményezett Kocsis Máté VIII. kerületi polgármesterrel, akit a közelmúltban a parlamenti Fidesz-frakció hajléktalanügyi referensének is kineveztek.

Szabó Máté felkérte a józsefvárosi képviselő-testületet, hogy 60 napon belül vizsgálja felül, és helyezze hatályon kívül a kifogásolt szabályokat, de a válaszadásra megadott határidő eredménytelenül telt el, a kerület helyi népszavazása pedig érvénytelen volt.

Az ombudsman ismételten hangsúlyozta, hogy az életvitelszerű közterületen tartózkodás súlyos szociális krízishelyzet eredménye, ami a legritkább esetben alapul az érintett tudatos választásán. A hajléktalanok nem tudnak hova menni, nem rendelkeznek "magántérrel", nem áll rendelkezésre az érintettek számára valódi alternatíva az utcán éléssel szemben, és az ilyen és hasonló önkormányzati "rendszabályok" és szankciók a valóságban alkalmazhatatlanok, nincs visszatartó erejük, csak az eleve kiszolgáltatott emberek további megalázására, elüldözésére alkalmasak - írta az országgyűlési biztos.

Tarlós István főpolgármester augusztus végén, a Fővárosi Közgyűlés ülésén jelentette be, nem értenek egyet az ombudsman júniusban hozott állásfoglalásával, ezért nem vonja vissza a hajléktalanokat érintő közterület-használati rendeletét, amelyben a főváros szabálysértéssé nyilvánította az emberek életvitelszerű közterületi tartózkodását. A főpolgármester jelezte: az ombudsman nem hatóság, így csak ajánlásokat tehet.

Mivel a Fővárosi Közgyűlés nem vonta vissza az ombudsman által kifogásolt rendelkezést, lemondott tisztségéről Somfai Ágnes fővárosi hajléktalanügyi megbízott, a közgyűlés LMP-s tagja.

A VIII. kerületben szeptember 25-én tartottak ügydöntő helyi népszavazást három, hajléktalan-ellátást érintő kérdésben, de a referendum érvénytelenül zárult, miután a választásra jogosultak 16 százaléka járult az urnákhoz a minimálisan szükséges 50 százalék helyett. Az 57.835 jogosult közül 9227-en vettek részt a szavazáson, és a megjelentek 85,9 százaléka támogatta, hogy hatályban maradjon a kukázást tiltó rendelet, 88 százalék igennel szavazott a közterületen történő életvitelszerű lakhatás megtiltására, illetve 94,5 százalék egyetértett azzal, hogy Józsefváros polgármestere még az idén tárgyalásokat folytasson a fővárosi önkormányzat vezetésével a hajléktalan-ellátás színvonalának emelése és a kerület - hajléktalanokkal kapcsolatos - tehermentesítése érdekében.

Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) polgármester a népszavazást követő napon tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: nem fogja visszavonni a kukázás tilalmáról szóló rendeletet a VIII. kerület, és helyi sajátosságokkal kiegészítve be fogja vezetni az életvitelszerű közterületen tartózkodás tilalmát is.

A kerület vezetője jelezte: csaknem 10 ezer ember felhatalmazásából tárgyalásokat fog kezdeni a főpolgármesterrel és a fővárosi önkormányzattal annak érdekében, hogy igazságos, arányos és hatékony legyen a hajléktalan-ellátás, ezzel párhuzamosan tehermentesítsék a kerületet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!