Belföld

2011.09.27. 17:14

Romagyilkosságok - folytatódott a tárgyalás

A két és fél évvel ezelőtti tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság bizonyítási eljárásával folytatódott kedden a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat büntetőügyének tárgyalása a Pest Megyei Bíróságon; a támadás után kiérkező tűzoltó szolgálatvezető parancsnok szerint a helyszínen sejteni lehetett, hogy felgyújtották a házat.

MTI

A Pest megyei település cigánysorának utolsó házát 2009. február 23-ára virradó éjjel Molotov-koktélokkal felgyújtották, majd a vádirat szerint a másodrendű vádlott, Kiss István négy célzott lövést adott le a tűz elől menekülő 27 éves férfira és két kisgyermekére. Az apa és ötéves kisfia azonnal meghalt, a hatéves kislány súlyosan megsérült.

A vád szerint a Molotov-koktélokat Pető Zsolt harmadrendű vádlott dobta be a padlásajtón, illetve a nappali ablakán, Kiss Árpád elsőrendű vádlott távolabbról, egy golyós puskával a fák takarásából fedezte társait.

A tárgyalás elején a másodrendű vádlott és ügyvédje védőváltást jelentett be, az új, kirendelt jogi képviselő a tárgyalás elhalasztását kérelmezte, hogy felkészülhessen, de a bíró elutasította ezt. Kiss István panasszal élt a bíró döntése ellen, szerinte az eljárás sérti a védelemhez és a tisztességes eljáráshoz való jogot.

A bíróság a keddi tárgyalási napon először az égő házhoz riasztott tűzoltók szolgálatvezető parancsnokát hallgatta meg. A férfit alaposan kikérdezték arról, hogy miként keletkezhetett a tűz, látta-e a halottakat, illetve hogyan világították meg a területet, ugyanis a bűncselekmény első helyszínelésekor több hibát is elkövettek a hatóságok.

Az első jelentésekben az szerepelt, hogy a tüzet elektromos zárlat okozhatta, a halál okaként pedig először füstmérgezést állapítottak meg. Az áldozatok testén lévő sebekről azt mondták, hogy azokat a lehulló gerendákból kiálló szögek okozhatták. A hatóságok csak 12 óra elteltével ismerték el a bűncselekmény tényét, az ügyben több fegyelmi vizsgálat is indult.

A szolgálatvezető parancsnok a meghallgatás során részletesen beszélt kiérkezésük körülményeiről és a helyszínen tapasztaltakról. Azt mondta, már a kiérkezésükkor gyanús volt, hogy a környéken nincs tömeg. Szerinte sejteni lehetett, hogy a házat felgyújtották, mivel a tűz az épület előtérben égett a legintenzívebben, ami arra utal, hogy ott keletkezhetett. A vizsgálati anyagban ezzel szemben hol tetőtérben, hol előtérben keletkező tűz szerepelt. Arra a kérdésre, hogy a tüzet okozhatta-e elektromos zárlat, azt felelte: a helyszínen ez is feltehető volt. Emellett egy benzines kannát is találtak, ami szintén gyújtogatásra utal. Az pedig robbanásra utalt, hogy a ház falai megrepedtek.

A szolgálatvezető után a bíróság mindössze egy tanút hallgatott meg a több mint nyolcórás tárgyalás alatt, a dabasi tűzoltóság akkori parancsnokát, aki tűzvizsgálóként érkezett a házhoz és aki szóban elsődleges tájékoztatást adott a tűz okairól a rendőröknek, majd jelentést írt az esetről.

A tanú azt mondta: a helyszínen semmi olyan nem volt, ami ne lett volna szokványos, a két halottat kivéve. A kollégái beszámoltak neki a benzines kannáról, felvetődött, hogy az gyújtogatás tárgyi bizonyítéka lehet. Szerinte más nem utalt erre. Mint hozzátette, ő is látta a halottakat, rajtuk égési sérülésre utaló nyomokat nem látott, azt mindössze feltételezni tudta, hogy az apán lévő sérüléseket a leszakadó gerendák okozták, de már a helyszínen felmerült az is, hogy meglőtték a férfit. A bíró erre visszakérdezett: hogyan feltételezhette, hogy a gerendák okozták a sérülést, amikor az áldozat még csak poros sem lett az égő üszköktől.

A dabasi tűzoltóság akkori parancsnoka arra a kérdésre, miért írta a tűz keletkezésével kapcsolatban, hogy azt elektromos áram okozhatta, azt válaszolta: a család lopta az áramot, szabálytalanul kötötték be a vezetékeket. Bár megjegyezte: nagy fejtörést okozott a ház előtt talált benzines kanna.

A tárgyaláson az egyik, Tatárszentgyörgyhöz közvetlenül nem kapcsolódó sértett jogi képviselője is kérdéseket tett fel. Mint mondta, polgári perre készül azok ellen, akik esetleges mulasztásukkal hozzájárulhattak a későbbi támadások bekövetkezéséhez.

A romagyilkosságok ügyében Kiss Árpádot, a testvérét, Kiss Istvánt, valamint Pető Zsoltot és - a vádhatóság szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő - Csontos Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben tizennegyedik életévét betöltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!