Belföld

2011.09.19. 14:08

Korlátozná a végtörlesztés összegét az MSZP

A szocialisták az összeg korlátozását javasolták a devizahitelek végtörlesztését lehetővé tevő törvényjavaslatnál az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága hétfői ülésén, de a bizottság 17 igen és 4 szocialista tartózkodás mellett a Rogán Antal (Fidesz) által beterjesztett eredeti törvényjavaslatot minősítette általános vitára alkalmasnak.

MTI

Amennyiben a fizetni már nem képes 130 ezer devizaadós eladja ingatlanát, és az többet ér, mint a végtörlesztési törvényjavaslatban rögzített árfolyamon számolt adósság, akkor ezek az adósok is élhetnek a végtörlesztési lehetőséggel - felelte Tukacs István (MSZP) kérdésére Nátán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára.

Arra a több szocialista képviselő által feltett kérdésre, hogy miért nem korlátozza a törvényjavaslat a végtörlesztés összegét, Nátán Roland azt válaszolta: a törvényjavaslat elsősorban az ország deviza kitettségének kockázatát hivatott csökkenteni.

Válasz nélkül maradt az a szocialista képviselői felvetés, amely szerint a törvénytervezet tiltaná, hogy parlamenti képviselők és az állami vezetők is igénybe vehessék  a végtörlesztési lehetőséget.

Vágó Gábor (LMP) és Veres János (MSZP) ellenzéki képviselő arra a kormányzatra háruló költségvetési kockázatra figyelmeztetett, amely például a végtörlesztési törvény elfogadása után jelentkezhet a magánjogi szerződések utólagos szabályozása miatt.

A kockázatra Babák Mihály (Fidesz) is utalt, de a törvényjavaslatot támogató kormánypárti képviselő arról is szólt, hogy amíg Nyugat-Európában a bankok egy százaléknál alacsonyabb kamattal adtak hitelt az euró és svájci frank hiteleseknek, addig a magyar bankok 7,5 százalék mellett nyújtottak kölcsönt.

A téma felvetését az is indokolta, hogy a bizottság előzőleg az áfa-törvény szükséges módosításáról szóló törvényjavaslatot találta alkalmasnak általános vitára. A törvénymódosításra az Európai Bíróság jogharmonizációs célú ítélete miatt van szükség, mivel a bíróság arra kötelezte Magyarországot, hogy fizesse vissza az áfát azoknak, akiknek jogos visszaigénylési jogát nem érvényesítette 2007-2010 között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!