Belföld

2011.09.21. 12:39

Kisfia és élettársa megölését idézte fel a romagyilkosságok tanúja

"Mindjárt jövök értetek" - ezek voltak az utolsó szavai annak a 27 éves tatárszentgyörgyi férfinak, aki gyermekeit próbálta kimenteni lángoló házukból - idézte fel a két és fél éve történt támadás körülményeit a romagyilkosságok szerdai tárgyalásán, a Pest Megyei Bíróságon tanúként az a nő, akinek élettársa és kisfia halt meg a bűncselekményben.

MTI

A Pest megyei település cigánysorának utolsó házát 2009. február 23-ra virradóra támadták meg fegyverekkel és Molotov-koktélokkal. A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat büntetőügyének tárgyalásán, a hetedik cselekménynek számító kettős gyilkosság bizonyítási eljárásán a megözvegyült asszony azt mondta: éjfél után üvegcsörömpölésre ébredtek, és amint élettársa kilépett a hálószobából, látta, hogy lángol a nappali függönye. Abban a helyiségben aludt a család két nagyobbik gyermeke.

Csorba Róbert odaszaladt az öt- és hatéves gyermekéhez, megfogta a kezüket, hogy kimentse őket, majd odaszólt neki: "mindjárt jövök értetek", de amint kilépett az ajtón, három nagy durranás hallatszott - mondta a tanú. A legnagyobb gyermek, aki szintén megsérült, ekkor visszaszaladt. Az asszony a legkisebb, alig kétéves gyermekével együtt ment ki a házból, kereste a férjét. Amikor meglátta a ház sarkánál, nem messze a terasztól, arccal a föld felé feküdt. Kérdezte tőle, hol van Robika, de már nem kapott választ.

A kisgyermeket az időközben odaszaladó egyik szomszédra bízta, és elmondása szerint megpróbálta betörni a konyhaablakot, hogy bejusson az égő házba, hátha visszament a kisfiú, de szóltak, hogy "itt fekszik a földön".

A vérző gyermeket a kezébe adták, átvitte a szomszédba, de elmondása szerint a kisfiú akkor már nem élt. A kiérkező mentők megnézték a gyermeket, akit még mindig a kezében tartott, majd kimentek, hogy az apán segítsenek, és csak mintegy tíz perc elteltével próbálták meg az újraélesztést, sikertelenül - idézte fel.

A gyermek arcán, homlokán és a száján voltak vérző sérülések - tette hozzá. Mint mondta, azt, hogy a durranások lövések voltak, csak délután tudta meg a kórházban, rokonoktól, ahol a legnagyobb gyermekét kezelték.

Az asszony, aki a megrázkódtatástól csak nehezen tudta felidézni a történeteket, a hangja többször elcsuklott, a tárgyalás kezdetén azt mondta: haragszik a vádlottakra, de tud elfogulatlanul vallomást tenni.

A Pest Megyei Ügyészség vádirata szerint Kiss István másodrendű vádlott négy célzott lövés adott le a tűz elől menekülő 27 éves férfira és két kisgyermekére. Az apa és ötéves kisfia azonnal meghalt, hatéves kislánya súlyosan megsérült. A vád szerint a Molotov-koktélokat Pető Zsolt harmadrendű vádlott dobta be a padlásajtón, illetve a nappali ablakán, Kiss Árpád elsőrendű vádlott távolabbról egy golyós puskával a fák takarásából fedezte őket.

A bűncselekmény első helyszínelésekor több hibát is elkövettek a hatóságok: a tűzvizsgáló szerint a tüzet elektromos zárlat okozta, a halál okaként pedig először füstmérgezést állapítottak meg. Az áldozatok testén lévő sebekről azt mondták, a lehulló gerendákból kiálló szögek okozták.

A tragédia helyszínén lévő roma vezetők tiltakozására kezdett újabb helyszínelésbe a rendőrség, és csak akkor kezdték el rögzíteni a virradatkor már mutatott nyomokat. Az akkori országos rendőrfőkapitány csak 12 órával a bűncselekmény elkövetése után erősítette meg, hogy a két ember halálát lövésekből származó sérülések okozták.

A büntetőperben Kiss Árpádot és társait előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja a Pest Megyei Főügyészség. A vádlottakat 2009 augusztusában fogták el.A tatárszentgyörgyi áldozat apja szerint a hatóságok el akarták tussolni az ügyet

A majd egy órás késéssel a helyszínre érkező hatóságok nem akarták tudomásul venni, hogy bűncselekmény történt, a rendőrök "el akarták tussolni az ügyet" - hangoztatta a Tatárszentgyörgyön meggyilkolt 27 éves férfi édesapja, akit tanúként hallgattak meg a romagyilkosságok szerdai tárgyalásán a Pest Megyei Bíróságon.

Csorba Csaba, akinek a támadók a fiát és ötéves unokáját lőtték agyon sörétes fegyverrel, miközben menekültek a Molotov-koktélokkal felgyújtott házukból, a 2009. február 22-én történtek bizonyítási eljárásában elmondta: felesége ébresztette, hogy ég a közvetlen szomszédságukban lévő gyerekük háza. Kisebbik fiával és lányával együtt kirohant a lakásból, és az udvaron megtalálták Csorba Róbertet, aki a földön feküdt, aki alig érthetően annyit mondott Richárd nevű testvérének: "le, le, le". Szerinte azt akarta ezzel mondani, hogy lelőtték.
   
Megpróbálták bevinni a férfit a házba, de félúton letették, ekkor berohant a telefonért, és egyenként értesítette a hatóságokat. Előbb a mentőket, majd a tűzoltókat és a rendőröket hívta.
   
Az eszméletlen férfit bevitték a szobába, befektette saját ágyába, és betakarta. A kisfiút, Robikát időközben átvitték a családtagok a szomszédba, Csorba Csaba átment megnézni, de - mint mondta - a pulzusát kitapintva észlelte, hogy a gyermek meghalt. A gyermek arcán és fején lévő sérülésekből már tudta, hogy azok lövésnyomok - jelentette ki.
   
Elmondása szerint elsőként a rendőrök, majd a tűzoltók érkeztek meg, aztán a mentők és az örkényi ügyeletes orvos. A tanú azt állította: a tűzoltók rögtön a kiérkezésük után azt közölték velük: a tüzet elektromos zárlat okozta, a mentők pedig a még életben lévő fiát betették a menőautóba. Azt mondta a mentőorvos, hogy stabilizálták az állapotát, szállítható. Aztán átment az orvos a szomszéd házba, és amikor visszajött, közölte, hogy meghalt a fia.
   
Csorba Csaba kitért arra is, hogy a dabasi rendőrkapitánynak, aki időközben a helyszínre érkezett,  mondta és meg is mutatta, hogy a fia felsőtestén apró lyukak vannak, amelyeket biztos, hogy lövések okoztak. Megmutatta a kisgyermek fején és arcán lévő sebeket is, de a kapitány  - állítása szerint - erre azt mondta, hogy a sérüléseket a tető lehulló gerendáiból kiálló szögek okozták.
   
A bíró kérdésére válaszolva elmondta, virradatkor megtalálta az áldozatok nyomát a terasztól 2-3 méterre a hóban, illetve feltételezhetően az elkövetők lábnyomait a háztól távolabb, az egyiket egy rendőr levizelte.
   
Csorba Csaba elmondta azt is, amikor a vállán, csípőjén, illetve a kezén maradandó sérülést szenvedő, és már kórházba szállított legnagyobb, akkor hatéves lány ruházatában sörétszemeket találtak, újra hívta a rendőröket azzal, hogy megvan a bizonyíték, hogy "lemészárolták a családot". A sörétszemeket jegyzőkönyv nélkül a dabasi kapitány vitte el - állította, hozzátéve, később lőszerhüvelyeket találtak a ház sarkától 5-6 méterre, és ekkor újra hívták a rendőröket.
   
A büntetőperben a későbbiekben tanúként meghallgatják majd a helyszínre elsőként kiérkezett rendőröket, mentősöket és tűzoltókat is.
   
A szerdai büntetőper a tatárszentgyörgyi áldozatok többi családtagjának tanúmeghallgatásával folytatódik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!