Belföld

2011.09.23. 11:19

Hűtlen kezeléssel vádolnak önkormányzati vezetőket

Különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezeléssel vádolja az ügyészség Kunszentmárton független polgármesterét, Czuczi Mihályt, valamint a település jegyzőjét és volt pénzügyi osztályvezetőjét - erről a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség sajtószóvivője pénteken tájékoztatta az MTI-t.

MTI

Balázsné Busku Terézia az MTI-nek elmondta: a vádlottak az ügyészség álláspontja szerint azzal követtek el bűncselekményt, hogy az önkormányzat a kötvénykibocsátásából származó bevételből értékpapírt vásárolt, holott a vonatkozó törvény szerint ezt a pénzt csak bankbetétben tarthatta volna. Az értékpapír pedig időközben jelentősen elértéktelenedett és emiatt a várost több mint 78 millió forint vagyoni kár érte.

Kunszentmárton vezetői ellen azért emeltek vádat, mert az önkormányzat gazdálkodásáért a polgármester, törvényes működéséért a jegyző a felelős, míg az akkori pénzügyi osztályvezető felelt az ügy szakmai részéért - tette hozzá a szóvivő.

A szoljon.hu megyei hírportál pénteken azt közölte: a kunszentmártoni önkormányzat 2008 februárjában 900 millió forint értékben kötvényt bocsátott ki, majd az ebből befolyó pénzből testületi döntés nyomán 96,5 millió forintot értékpapír-vásárlásra fordított. A döntést jelentősen befolyásolta, hogy a szóban forgó befektetőcég, a Capital Partners magyarországi leányvállalata 15-20 százalék hozamot ígért, miközben a bankok a tartósan lekötött betétek után akkor csak 7-8 százalékos kamatot fizettek. A szerződést az önkormányzat a megkötés után bő egy évvel felmondta, mert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vizsgálatot indított a Capital Partners ellen tisztességtelen piaci magatartás miatt. Akkor azonban a pénzügyi befektetőtől a város már csak 18 millió forint körüli összeget kapott vissza, a többit kárként kellett elkönyvelnie.

Korábbi közlés szerint a rendőrség tizenöt embert gyanúsít a Capital Partners ügyében. A gyanú szerint a befektetési tanácsadó cégnél kereskedelmi tevékenység látszatát keltve csapták be az ügyfeleket. Az okozott kárt a legkevesebb hárommilliárd forintra becsülik.

A PSZÁF tavaly februárban azt közölte az MTI-vel: azonnali hatállyal törölte a felügyeleti nyilvántartásból a prágai székhelyű Capital Partners határon átnyúló befektetési szolgáltató valamennyi magyarországi úgynevezett függő ügynökét. A regiszterből törölt csaknem 70 cég, illetve magánszemély így a továbbiakban nem végezhet ilyen ügynöki tevékenységet Magyarországon a cég nevében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!