Belföld

2011.09.21. 17:25

Gyurcsány kiléphet

Az MSZP-nek senki nem adhat ultimátumot és ha Gyurcsány Ferenc nyilvánosságra került terve "a pártból való távozás forgatókönyve, akkor legyen, de minél gyorsabban" - mondta Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető szerdán újságíróknak, közölve azt is: csütörtökre rendkívüli frakcióülést hívott össze.

MTI

A Nol.hu szerdai értesülése szerint Molnár Csaba, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform alelnöke levelet írt Mesterházy Attilának, a többi között azt javasolva, hogy a listán mandátumot szerzett szocialista politikusok adják vissza országgyűlési mandátumukat, így "cseréljék le szinte a teljes képviselőcsoportot a megújulás jegyében". (A most 58 fős MSZP-frakcióból mindössze ketten - Szanyi Tibor és Tóth József - szereztek egyéni képviselői helyet, a többiek területi, illetve az országos listáról jutottak a parlamentbe.)    

A csütörtökön megjelenő 168 Órának adott interjúban Gyurcsány Ferenc is beszél erről a javaslatról. Azt mondja, változatlan körülmények között nincs sokáig maradása a szocialista pártban, "ennek az MSZP-nek" nem akar még egyszer a képviselője lenni. "A mostani garnitúrával nekünk sok babér nem terem. Jeleznünk kell a minket jelölő pártszervezeteknél: mindnyájan készen állunk, hogy listás mandátumunkat visszaadjuk, megnyitva az utat egy új, jobb összetételű frakció előtt" - fogalmaz.    

Mesterházy Attila szerdai tájékoztatóján elmondta: kedden este valóban megkapta Molnár Csaba levelét. "Itt az ideje, hogy mindenki eldöntse hol áll ebben a küzdelemben" - mondta, hozzátéve: ezért csütörtökön 12 órára rendkívüli frakcióülést hívott össze.    

A szocialista politikus hangsúlyozta: az MSZP akkor tud az "orbáni rendszerrel" szemben levő erők legerősebb bástyája lenni, ha nem a belső vitákkal és személyes hatalmi ambíciókkal foglalkozik, hanem alternatívát tud nyújtani a jelenlegi kormányzattal szemben. Gyurcsány Ferenc javaslata azonban belső viták és személyi harcok "garmadáját" fogja jelenteni az MSZP számára - értékelte.    
Kérdésre válaszolva Mesterházy Attila azt mondta, ha egy MSZP-s képviselő "vissza akarja adni a mandátumát, akkor ezt megteheti, tudomásul fogjuk venni".


Gyurcsány nem számít frakciószakadásra

Gyurcsány Ferenc szerint az MSZP-frakció tagjainak fontosabb kell, hogy legyen a baloldal sorsa és radikális megújítása, mint személyes egzisztenciájuk. A volt miniszterelnök szerdán az MTI kérdésére így indokolta, hogy az általa vezetett Demokratikus Koalíció Platform azt javasolja: a szocialista képviselők erősíttessék meg mandátumukat az őket jelölő párttagokkal, pártszervezetekkel.

A volt kormányfő egy gödöllői sajtóbeszélgetésen kérdésre válaszolva hangsúlyozta: nem számít rá, hogy javaslatuk miatt kizárják a frakcióból vagy a képviselőcsoport kettészakad. Mint mondta, "még bírja erővel", és továbbra is az MSZP megújítását tekinti céljának.
Hozzátette, kezdeményezésük nem a képviselőcsoportnak, hanem az MSZP-nek, a kongresszusnak szól, "a frakciónak nincs dolga vele", csak az egyes képviselőknek. Épp ezért - folytatta - nem megy el arra a csütörtöki rendkívüli frakcióülésre, amelyet Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető kezdeményezett az ügyben. Ezt azzal egészítette ki, hogy szerinte a pártnak van frakciója, nem fordítva.
   
"Nem hatalmi küzdelem folyik, egy elvet szeretnénk érvényesíteni. Másfél évvel az elveszített választások után egyetlen eggyel több támogatónk nincsen, mint amennyi akkor volt. A napvilágot látott új felmérések szerint a Jobbik beérte az MSZP-t. (...) Mindeközben a mi támogatóink jelentős része nagyobb teljesítményt szeretne" - mondta, megjegyezve, ebben a helyzetben a frakció feladata utat nyitni annak, hogy a párttagok véleményt mondhassanak a képviselőcsoport munkájáról, az MSZP megújításának eddig eredményeiről, "és ha kívánják, átformálják a frakciót".
   
"Akinek fontos a baloldal szereplése, az tud önfeláldozóan viselkedni" - vélekedett Gyurcsány Ferenc. "Fontosabb a baloldal sorsa, radikális megújítása, mint az én személyes, közvetlen egzisztenciám. Erről szól 2006 óta minden, amit mondok. Az őszödi beszédnek van egy szép bekezdése erről. Amit elmondtam az autófényezőkről és az országról, most is úgy gondolom" - jelentette ki. (Gyurcsány Ferenc 2006-os balatonőszödi beszédében úgy fogalmazott: "nem azért kell politikusnak lenni, mert ebből olyan kurva jól meg lehet élni, mert már elfelejtettük, hogy milyen autófényezőnek lenni".)
   
Elmondta azt is, a Demokratikus Koalíció hét országgyűlési képviselője aláírt egy nyilatkozatot, amelyben felajánlják, hogy az őket jelölő szervezet tagjai döntsenek mandátumuk megerősítéséről vagy megvonásáról. Gyurcsány Ferenc szerint "felemelő, történelmi pillanat" lenne, ha a többi szocialista képviselő is csatlakozna hozzájuk.
   
Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció Platform alelnöke - aki kedden levelet írt Mesterházy Attilának a platform javaslatát ismertetve - ezt megerősítve kapkodónak nevezte a csütörtöki frakcióülés összehívását. Szerinte indítványuk egyike annak a sok száznak, amelyet a párt tagjai az MSZP novemberi kongresszusára készülve megfogalmaztak, így arról ott kell majd tárgyalni, nem a frakcióban.
   
Mint mondta, Mesterházy Attila a napokban azt mondta, radikális változásokat szeretne az MSZP-ben. Ehhez - tette hozzá Molnár Csaba - radikális javaslatok kellenek.
   
Gyurcsány Ferenc a Magyar Demokratikus Charta gödöllői rendezvényén arról is beszélt: mára kiderült, hogy "a miniszterelnök - aki legrosszabb pillanataiban talán királynak is képzelte magát - meztelen". Szerinte amiről Orbán Viktor kilenc és fél éven át beszélt - nevezetesen a megszorítások elutasítása - hazugság volt, a kormány politikája "a leggyalázatosabb, legönzőbb neokonzervatív politika, amely azoknak ad, akiknek több van, és azoktól vesz el, akiknek egyébként is nehezebb élni".
   
Szavai szerint ez arra kell, hogy késztesse a demokratákat, hogy létrehozzák "az Orbánnal szembeni világ nagy, közös demokratikus táborát és kiadják a jelszót, hogy Orbánnak, a rombolás miniszterelnökének mennie kell".
   
Molnár Csaba közölte: a Demokratikus Koalíció 22 pontos kiáltványt fogadott el, amelyben összegzik a kormányról alkotott véleményüket és a felépítendő "negyedik köztársaság" alapelveit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!