Belföld

2011.09.12. 15:39

Bankszövetség: elfogadhatatlan a rögzített árfolyamú végtörlesztés

A devizahitelek végtörlesztésének rögzített árfolyamon történő lehetőségét elfogadhatatlannak tartja a Magyar Bankszövetség, de a többi, a bankokat érintő javaslatról készek tárgyalni - derül ki a szervezet közleményéből.

MTI

Orbán Viktor hétfőn, a parlamentben egyebek mellett bejelentette, hogy a kormány kezdeményezni fogja, hogy a devizahitelekkel kapcsolatban jelentkező költségeket csak forintban számolhassák fel a bankok, és 30 százaléknál magasabb teljes hiteldíjmutató (THM) mellett ne lehessen hitelt nyújtani. Megvalósíthatónak nevezte, hogy a devizahitelesek rögzített árfolyamon, egyösszegben végtörleszthessék adósságukat, de az utóbbival kapcsolatban nem írnák elő a kötelező, forintra történő átváltást és forinthitel kötelező nyújtását sem erre a célra.

A Magyar Bankszövetség Kovács Levente főtitkár által szignált közleménye ismerteti: a bankszövetség elnöksége rendkívüli ülésen tárgyalta meg a miniszterelnök napirend előtti felszólalásának bankszektorra vonatkozó részét.

A testület "egységes álláspontot alakított ki abban, hogy a devizahitelek végtörlesztésének rögzített árfolyamon történő lehetősége a banki közösség számára elfogadhatatlan, mert az jelentős pénzügyi, makrogazdasági és növekedési veszélyeket von maga után. A testület kinyilvánítja, hogy a fenti intézkedés végrehajtása esetén a bankoknak nincs más lehetősége, mint az Alkotmánybírósághoz és az Európai Unió illetékes szerveihez fordulni, illetve a lehetséges eszközökkel jogorvoslattal élni" - tartalmazza a közlemény.

Ugyanakkor a bankszövetség a közlemény szerint nyitott arra, hogy a bejelentés többi, a bankokat érintő javaslataival kapcsolatban tárgyalásokat folytasson a pénzügyi kormányzat képviselőjével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!