Belföld

2011.09.29. 12:11

Az MSZP bizottságban vizsgálná a 2006-os zavargásokat is

Az MSZP öt parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi - jelentette be Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető csütörtökön. Az ellenzéki párt többek között megvizsgáltatná, milyen szerepük volt fideszes politikusoknak a 2006. őszi zavargásokban, illetve hogy történtek-e visszaélések a kolontári vörösiszap-katasztrófa okozta károk enyhítését szolgáló adományok és költségvetési források felhasználásakor.

MTI

A vizsgálóbizottság kezdeményezéséhez szükséges számú képviselővel az LMP-vel együtt sem rendelkező szocialisták - akik a Jobbikkal nem akarnak együttműködni -, fideszes aláírásokat  kérnek.

Mesterházy Attila elmondta, azt indítványozzák, vizsgálóbizottság tárja fel, milyen szerepük volt fideszes politikusoknak a 2006. őszi zavargásokban, tartott-e kapcsolatot a Fidesz a kormányellenes tüntetők erőszakos csoportjaival, és a párt közleményei, politikusainak nyilatkozatai hozzájárulhattak-e a tüntetések erőszakossá válásához. A vizsgálatot arra is kiterjesztenék, hogy a Fidesz vezetői és az esemény szervezői az elvárható gondossággal jártak-e el, amikor az Astoriát választották 2006. október 23-i rendezvényük helyszínéül.

Szintén bizottsággal vizsgáltatná ki az MSZP, hogy miként használták fel a tavaly októberi kolontári vörösiszap-katasztrófa okozta károk enyhítésére szánt magán, állami és segélyszervezeti adományokat, illetve a kármentő alap forrásait, történtek-e visszaélések. A javaslatot szeptember elején, az MSZP gárdonyi frakcióülésén megfogalmazó Demokratikus Koalíció Platform korábban azt közölte, a vizsgálatnak ki kellene terjednie arra, hogy a térség helyreállítására szánt pénzből "sajtóhírek szerint milliárdos tételek vándorolhattak Simicska Lajoshoz köthető offshore cégekhez".

Vizsgálóbizottság felállítását javasolják a szocialisták, hogy kiderüljön, áthárították-e a fogyasztóikra a rájuk kirótt különadót a pénzintézetek, emelkedtek-e az éves infláció mértékén felül a különböző banki költségek, és milyen eszközök állnak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete rendelkezésére, hogy e terhek a jövőben ne növekedjenek.

Szintén parlamenti bizottsággal vizsgáltatnák ki, hogy a kormány miért nem készítette el a 2007-ben az Országgyűlésben egyhangúlag elfogadott gyermekszegénység elleni program újabb hároméves cselekvési tervét, és hogy mely intézkedésekkel akadályozta a stratégiában foglaltak megvalósulását.

Végezetül - ismertette a pártelnök - az MSZP vizsgálóbizottságot kezdeményez annak feltárására, hogy miért adósodtak el az önkormányzatok, jogszerűek voltak-e kötvénykibocsátásaik, és milyen hatással van gazdasági helyzetükre az árfolyamváltozás.

Mesterházy Attila közölte: mivel a Jobbikkal nem akarnak együttműködni, az LMP-vel pedig nem rendelkeznek a vizsgálóbizottságok kezdeményezéséhez szükséges 78 képviselővel, a Fidesz frakcióvezetőjét, Lázár Jánost kérik arra, hogy garantálja a szükséges számú támogató aláírást. Szavai szerint így végre nem csak a Fidesznek fontos bizottságok alakulhatnának meg, Lázár János pedig bizonyíthatná, hogy "mer önállóan cselekedni, nem csak Orbán Viktor parancsait hajtja végre".

A sajtótájékoztatón kiosztott indítványok alapján mind az öt paritásos testület 8-8 tagból állna, akik közül hármat a Fidesz, kettőt az MSZP, egyet-egyet a KDNP, a Jobbik és az LMP delegálhatna. A bizottság elnökére minden esetben az MSZP tehetne javaslatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!