Belföld

2011.09.23. 05:12

Alapító tagok lettünk a Demokráciák Közösségének Kormányzótanácsában

Magyarországot alapító tagként választották be csütörtökön New Yorkban az ENSZ-közgyűlés ülésszakának margóján újjáalakult nemzetközi szervezet, a Demokráciák Közösségének Kormányzótanácsába.

MTI

A több mint száz tagországot számláló Demokráciák Közössége nemzetközi szervezetként csütörtökön tartotta alakuló konferenciáját. A 25 tagú Kormányzótanácsba Magyarországot alapító tagként választották be, annak elismeréseképpen, hogy tapasztalatainak átadásával világszerte jelentős erőfeszítéseket tett a demokratikus átalakulás támogatásáért. Az ülésen részt vevő kormányzati és civil vezetők közül többen méltatták a magyar közreműködést az "arab tavasz" korszakos jelentőségű folyamataiban, az egyiptomi, a líbiai és a tunéziai demokratikus kibontakozáshoz nyújtott segítséget.

A tunéziai külügyminiszter külön kiemelte Martonyi János külügyminiszter még soros EU-elnökként vállalt szerepét az észak-afrikai rendszerváltások támogatásában.

A magyar külügyminiszter a szervezet vezetői szintű ülésén felszólalva hangsúlyozta: a Demokráciák Közössége egyedi módon alkalmas arra, hogy választ adjon korunk legnagyobb kihívására, a demokrácia világméretű pozícióinak megerősítésére. Ez különösen a mostani pénzügyi, gazdasági válság közepette jelent komoly feladatot. Martonyi János ismertetette azokat a konkrét, elsősorban Moldovára, Tunéziára és Egyiptomra összpontosító projekteket is, amelyekhez Magyarország kész és képes hozzájárulni.

A Demokráciák Közösségének legfontosabb tevékenységi formája a demokratikus átalakulás tapasztalatainak átadása. Ennek a kezdeményezésnek a részleteit a magyar vezetéssel működő munkabizottság dolgozta ki, nagymértékben támaszkodva a budapesti székhelyű, Gyarmati István nagykövet által vezetett Demokratikus Átalakulásért Intézet eredményeire.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!