Belföld

2011.09.11. 17:03

Akciótervet jelent be Orbán Viktor hétfőn a parlamentben

Az euróválság magyarországi hatásainak kivédését és a legnehezebb helyzetben lévő családoknak szóló megoldásokat tartalmazó akciótervet jelent be Orbán Viktor kormányfő a parlament hétfői ülésén - közölte a miniszterelnök szóvivője újságírók előtt vasárnap délután, a Budapesten tartott kormányülés szünetében.

MTI

Szijjártó Péter felidézte Orbán Viktornak Schmitt Pál köztársasági elnöknél tett szeptember 2-i látogatását, amelyen az államfő világossá tette, azt várja a kormánytól, hogy külön intézkedési terveket dolgozzon ki a szegények, a munkanélküliek, a bajba jutott deviza- és forinthitelesek érdekében. Ennek a tervnek a részleteit ismerteti Orbán Viktor hétfőn az Országgyűlésben.
   
A szóvivő úgy fogalmazott, "a XXI. századi magyar nemzet akkor lehet erős, hogy ha a szolidaritás az egyik alappillére". Megjegyezte továbbá, hogy a szociális konzultáción az emberek tudatták: az állam feladatának tartják, hogy a nehéz helyzetbe került devizahiteles családokat megsegítse. Ennek megfelelően alakult eddig is az otthonvédelmi akcióterv, amelynek harmadik állomásaként - a Fidesz-KDNP-frakció hajdúszoboszlói döntése alapján - azoknak a megsegítésére kell sort keríteni, akik minden erejüket összeszedve még tudják fizetni a devizaalapú hitelüket - mondta, utalva a kormánypárti frakciószövetség javaslatára, amellyel lehetővé tennék a devizahiteleseknek az adósságuk rögzített árfolyamon történő egyösszegű végtörlesztését.
   
A kormány egy olyan megoldást fog kidolgozni, amely erkölcsileg helyes, pénzügyileg mindenki számára tartható és jogilag is megállja a helyét - jelentette ki Szijjártó Péter.
   
Arra a kérdésre, elvi döntés született-e a kormányülésen arról, hogy támogatják a frakciószövetség említett javaslatát, azt válaszolta: a képviselőcsoport hozott egy döntést, a kormánynak pedig annak megfelelően kell letennie egy javaslatot az asztalra. Részletek már a miniszterelnök hétfői parlamenti beszédéből is ki fognak derülni "bizonyos szintig" - tette hozzá.
   
Azzal kapcsolatban, hogy az MSZP frakcióigazgatója, Tóbiás József vasárnap azt mondta, pártja szerint a devizahitelesek ügyében a kormánynak párbeszédet kellene kezdenie a tehermegosztásról, Szijjártó Péter úgy fogalmazott: jelen helyzetben nagyobb szerénység lenne indokolt a szocialisták részéről, mert éppen ők okozták azt a problémát, amelyet a jelenlegi kabinetnek meg kell oldania.
   
A vasárnapi kormányülés egyik kiemelt napirendi pontja a devizahitelesek megsegítésének kérdése. Emellett - az előzetes bejelentések szerint - több gazdasági kérdés is a kabinet elé került, így például a vállalkozásoknak még idén visszafizetendő 250 milliárd forintnyi áfa ügye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!