Belföld

2011.09.21. 11:13

A Greenpeace befalazta az atomenergia-hivatal főbejáratát

Közterületen engedély nélküli építkezés miatt feljelentést tesz az óbudai önkormányzat a Greenpeace aktivistái ellen, akik szerda délelőtt befalazták az Országos Atomenergia Hivatal III. kerületi épületének főbejáratát; öt aktivistát előállítottak.

MTI

A falépítők "Csernobil - Fukusima - Paks? Nincs biztonságos atomenergia!" feliratokat is kifeszítettek. Az aktivisták - közlésük szerint - a Paksi Atomerőmű állapotát vizsgáló stresszteszt előzetes jelentésének hiányosságaira, hibáira és hamis kommunikációjára akarták felhívni a figyelmet.

A tájékoztatás szerint a Greenpeace aktivistái azt akarják elérni, hogy az Országos Atomenergia Hivatal hívjon meg független, nyugat-európai szakértőket már a Paksi Atomerőmű célzott biztonsági felülvizsgálatának mostani szakaszához is. Az aktivisták követelik, hogy az eddigi vizsgálatok valós eredményeit is tárják a szélesebb nyilvánosság elé.

Rohonyi Péter kampányfelelős közölte: "A magyar nukleáris biztonságért felelős hivatal elfogult. Az önmagukat ellenőrző nemzeti hatóságok a hibák eltussolásával komolyan veszélyeztetik az állampolgárokat, ahogy azt a fukusimai katasztrófa is megmutatta. A napjainkban is tartó japán atomerőművi válság hatására világszerte felgyorsult az atomenergia kivezetése az áramtermelésből. Magyarországon is észre kell venni, hogy a paksi hosszabbítás erőltetése szembe megy a 21. századi energiagazdasági folyamatokkal.”

Sztamenits Adrienn, a III. kerületi önkormányzat sajtóreferense az MTI-nek elmondta, hogy közterületen engedély nélküli építkezés miatt feljelentést tesznek az aktivisták ellen. Egyúttal elrendelték az egyébként életveszélyes fal azonnali bontását, ezt még a nap folyamán elvégzik.

Horváth Katalin Fanni, a BRFK szóvivője elmondta: a falbontás megkezdése után a demonstrálók zavarták a munkálatot, illetve saját testi épségüket is veszélyeztették. Ezért az önkormányzat kérésére a rendőrség beavatkozott. Többszöri felszólítás után a passzív ellenállást tanúsító demonstrálókat jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértése miatt előállították. Öt ember kihallgatása folyik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!