Belföld

2011.08.18. 09:55

MSZP: a Fidesz zárja ki Stadler Máriát!

Az illetékes hatóságok határozott fellépését és a fideszes Stadler Mária kormánypártból való kizárását sürgeti az MSZP egy nyilvánosságra került videofelvétel kapcsán.

MTI

"Mély megdöbbenéssel láttuk azt a világhálóra tegnap felkerült videófelvételt, amelyen Stadler Mária ötödik kerületi fideszes politikus Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök lelövésére buzdította a szélsőjobboldali nézeteiről ismert, terrorcselekményekkel vádolt Budaházy Györgyöt" - közölte az MTI-vel csütörtökön Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt elnöke.

Mint hozzátette: felszólítják Stadler Máriát, hogy a felvételen elhangzó kijelentései után azonnal távozzon a magyar közéletből, továbbá felszólítják Rogán Antalt, a Fidesz V. kerületi elnökét, hogy azonnal zárja ki Stadler Máriát a Fideszből.

"Az MSZP elvárja az illetékes hatóságok határozott fellépését, az ilyen életellenes cselekményekre való felbujtás esetében szükséges intézkedések mielőbbi megtételét. Ellenkező esetben az MSZP büntető feljelentést tesz" - zárul a közlemény.

Az interneten elérhető videofelvételen Stadler Mária egyebek között azt mondja beszélgetőpartnerének: "ha maguk radikálisok lennének, akkor vennének stukkert és lelőnék ezt a rohadék Gyurcsányt".

Fidesz: Stadler Mária szavainak következményei lesznek

A Fidesz közlése szerint következményei lesznek annak a világhálóra a közelmúltban felkerült videofelvételnek, amelyen Stadler Mária hallható. Felhívják a figyelmet arra, hogy az érintett nem tölt és soha nem is töltött be pártfunkciót.

Az MSZP az illetékes hatóságok határozott fellépését és Stadler Mária kormánypártból való kizárását sürgette egy nyilvánosságra került videofelvétel kapcsán, amelyen Stadler Mária egyebek között azt mondja beszélgetőpartnerének, Budaházy Györgynek: "ha maguk radikálisok lennének, akkor vennének stukkert és lelőnék ezt a rohadék Gyurcsányt".
   
Puskás András, az V. kerületi Fidesz ügyvivő alelnöke az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írja: "természetesen a videón elhangzott szavakkal semmilyen formában nem értünk egyet, így annak következményei lesznek. Ezzel a szeptemberi első csoportülés foglalkozik majd".
   
Mint fogalmaz, "a Jobbik köreiből nyilvánosságra hozott videófelvétel nyilvánvalóan nagy segítséget jelent most a mentelmi jogának felfüggesztése előtt álló Gyurcsány Ferenc számára". 
   
A felvételen szereplő Stadler Mária semmilyen funkciót nem tölt, és soha nem is töltött be sem a pártban, sem Belváros-Lipótváros Önkormányzatában, ellentétben a szocialista Pásztor Tiborral, aki több ciklus óta önkormányzati képviselő és 2010-ben pártja polgármester jelöltje volt a kerületben - folytatja az ügyvivő alelnök, hozzátéve: "Pásztor Tiborra onnan emlékezhetünk, hogy 2006-ban ledíszzsidózta Deutsch Tamást. Bízunk abban, hogy Mesterházy Attila és az MSZP az ő ügyében is megteszi a szükséges lépéseket."
   
Puskás András kitér arra is, hogy Rogán Antal az elsők között volt, aki nyilvánosan elhatárolódott egy a Magyar Nemzetben megjelent cikkében Budaházy Györgytől. "Ott is elmondta, hogy Budaházy provokátor. Úgy gondoljuk, hogy aki provokátorokkal áll szóba, az maga is provokáció áldozata lesz" - teszi hozzá, megjegyezve: a Fidesz V. kerületi csoportjának 450 tagja van, akiknek minden mondatáért nem tudnak felelősséget vállalni.

LMP: a Fidesznek is szerepe van a szélsőjobb térnyerésében

Az LMP szerint a Fidesznek is szerepe van a szélsőjobb hazai térnyerésében és abban, hogy gyűlöletkeltő kijelentésekkel politikai tőkét lehet kovácsolni - mondta Schiffer András, az LMP frakcióvezetője csütörtökön az MTI-nek.

Schiffer András úgy fogalmazott, hogy a Stadler Mária ötödik kerületi fideszes politikus és Budaházy György közötti beszélgetés "pontos lenyomatát" adja annak, hogy a Magyar Szigeten elhangzott és nagy port felvert mondatok miként "nyertek polgárjogot" Magyarországon.
   
Előzőleg az MSZP az illetékes hatóságok határozott fellépését és Stadler Mária kormánypártból való kizárását sürgette egy nyilvánosságra került videofelvétellel kapcsolatban, amelyen Stadler Mária egyebek között azt mondja beszélgetőpartnerének, Budaházy Györgynek, aki terrorcselekmények vádjával indult büntetőperben áll bíróság előtt: "ha maguk radikálisok lennének, akkor vennének stukkert és lelőnék ezt a rohadék Gyurcsányt".
   
A frakcióvezető kijelentette: annak, hogy "ma gyűlöletkeltő uszítással politikai szerephez lehet jutni, nemcsak a Gyurcsány-kormány katasztrófakormányzása ágyazott meg, ennek a hangulati előkészítését ellenzékben elvégezte a Fidesz".
   
Az erőszakos hangvétel, amely a Jobbikot és szélsőjobboldali militáns csoportokat jellemzi, "kezdetben a Fideszben nyert polgárjogot" - közölte Schiffer András. "Nagyon derék" - mondta -, hogy a Fidesz vezetői ma már "karakán módon" szembeszállnak a gyűlöletkeltő, erőszakos vagy éppen rasszista megnyilvánulásokkal, de szerinte a pártnak óriási felelőssége van abban, hogy ilyen típusú mondatok elhangozhatnak, akár a parlamentben is.
   
Schiffer András demokratához méltónak nevezte Rogán Antall V. kerületi polgármester reagálását, de egyúttal feltette a kérdést, hogy a polgármesternek miért nem tűnt fel, hogy egy ilyen ember segítségét fogadja el a kampányához. A frakcióvezető szerint a kormánypártnak ezután magába kellene mélyednie és azt a kérdést is megválaszolni, hogy "hány Stadler Mária van még a Fidesz szervezeteiben".
   
Puskás András, az V. kerületi Fidesz ügyvivő alelnöke az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: "természetesen a videón elhangzott szavakkal semmilyen formában nem értünk egyet, így annak következményei lesznek. Ezzel a szeptemberi első csoportülés foglalkozik majd". Kitért arra is, hogy Rogán Antal az elsők között volt, aki nyilvánosan elhatárolódott egy a Magyar Nemzetben megjelent cikkében Budaházy Györgytől. "Ott is elmondta, hogy Budaházy provokátor" - idézte Puskás András.
   
A felvételen szereplő Stadler Mária semmilyen funkciót nem tölt, és soha nem is töltött be sem a pártban, sem Belváros-Lipótváros önkormányzatában - hangsúlyozta az alelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!