Belföld

2011.08.23. 10:20

Hőség: munkavédelmi ellenőrzést tartanak

Ellenőrzést indított a péntek éjfélig tartó hőségriasztás idejére az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség.

MTI

A szakhatóság keddi, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az országos akció során a fővárosi és megyei kormányhivatalok munkavédelmi felügyelői ellenőrzik, hogy a munkáltatók biztosították-e a hőség esetén szükséges munkavégzési feltételeket. Emellett a hőséggel kapcsolatos intézkedések elmulasztásáról szóló panaszokat és bejelentéseket soron kívül vizsgálják ki - hangsúlyozták.
   
A szakhatóság kiemelte, hogy a nagy meleg napszúrást, ájulást, hőgutát is okozhat. A hőség a balesetveszélyes helyzetek kialakulásához is hozzájárulhat. "Így különösen fontos munkáltatói és munkavállalói érdek, hogy a hőségriasztás idején kötelező és elvárható intézkedések (például ivóvíz, pihenőidő, pihenőhely biztosítása, árnyékolásra, ruházatra, szellőztetésre vonatkozó ajánlások figyelembevétele, stb.) ne maradjanak el" - írta a főfelügyelőség.
   
A tartós hőség miatt szerdára az ország 14 megyéjére és a főváros területére piros, a többi megyére narancssárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A hőség várhatóan csütörtökön és pénteken tetőzik.
   
Paller Judit országos tiszti főorvos kedden 0 órától éjfélig másodfokú, szerdán 0 órától péntek éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el.
   
Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet főigazgató-helyettese felhívta a figyelmet arra, hogy a munkaadók kötelesek elegendő pihenőidőt és megfelelő mennyiségű folyadékot biztosítani a munkavállalóknak.
   
Emlékeztetett, hogy az idén egy nagy hőséghullám volt eddig júliusban, és azokban a napokban 25-30 százalékkal nagyobb volt a halálozási arány.

Ezek is érdekelhetik