Belföld

2011.08.03. 07:03

Az oktatás új kihívása: megszűnhet a kézírás tanítása?

Friss hír, miszerint az Egyesült Államokban megszüntetik a folyó kézírás tanítását. Jelenleg az USA 42 szövetségi államában egyáltalán nem is oktatják a kisdiákoknak, helyette a számítógépen való írást kell elsajátítaniuk.

Sinkovics Eta

Csak ütjük a billentyűt?

Az írás a lélek tükre, s ha megszűnik a kézírás, ezt az állandóan változó, a személyiség és a lélek állapotát mutató és visszatükröző eszközt veszíthetjük el – mondja Novák Mária grafológus, íráselemző.

– A kézírás tanulásának jelentős szerepe van abban, hogy a gyermek fejlődése során a kéz finommotorikája is folyamatosan fejlődjön, a lazább mozdulatok is begyakorolhatóvá váljanak – folytatja a szakember. – Számos tanfolyamot tartottam óvónőknek, tanítóknak, tanároknak, akik elmondták, mindennapi munkájukat ez nagyban segítette, a grafológiai ismeretek elsajátítása után mélyebben megismerhették a rájuk bízottak személyiségét, könnyebben megtalálták velük a hangot.


Azonban ha teljesen elhagyják a kézírás tanítását, eltűnhetnek a kirándulásainkról küldött képeslapok a pár sor üzenettel, kevesebb információval rendelkezünk majd az elődeinkről. Valószínűleg mindenkinek került a kezébe régi képeslap a dédszülők, szülők, nagyszülők kézírásával, s ez milyen érdekes érzéseket keltett bennünk. És hová tűnnek majd a kézzel írott szerelmes levelek, a füzetekbe, könyvekbe rajzolt, titokban százszor is leírt szerelmetes fiú vagy lány nevek, kezdőbetűk.

Az aláírás azonosító szerepe mindenki előtt ismert, a személyünket a névaláírásunkkal azonosíthatjuk, a személyi igazolványon, banki dokumentumokon, hivatalos iratokon ezzel tehetjük felismerhetővé magunkat. A gondolkodás jelentőségét is visszavetheti az írástanítás „törlése”, a helyesírási szabályokkal már nem kell időt tölteni, ott a program a gépen, ami majd kijavítja. Elég lesz csak ütni a billentyűket közel azonos erősséggel, „csetelni”?  


Szerintem (Arany Horváth Zsuzsa jegyzete)
Szerintem nem. Ez a mostani válaszom a fenti címben foglalt kérdésre. Ettől még nem ér véget a civilizáció, hiába riogatnak az amerikai hír hallatán a lapok, újságok. Elképzelem ugyanis, mekkora felháborodás kísérhette a középkori kolostorokban a hírt, valami Gutenberg gépet fabrikált, ami feleslegessé teszi a kódexmásoló szerzetesek munkáját. Akkor is kifordult a világ a sarkaiból. Aztán ott van a számítógépes adatbázisok – olykor persze nem túl megbízható – garmadája, ami pedig a könyvekre felesküdöttek mérhetetlen szomorúságát vívta ki. Aztán jött a hír, nem kell asztalhoz ülni többé, ölbe vehető a komputer, a markunkban is elfér, mindig velünk van. Dehát majdnem minden kütyüt olvasni kell, ha információhoz akarunk jutni. És angolul se haszontalan tudni. S ahogy a billentyűzést észrevétlen és gépírás tanítás nélkül tanulták meg a srácok, így a világnyelv is spontán megy a fejükbe. Azért az nem rossz. Ha pedig kell, majd megmutatom, milyen emlékkönyvet gyártottunk, milyen minisztériális aláírást találtunk ki magunknak a XX. század közepén. Talán még a pad alatti levelezés cetlijei is megvannak valahol életem emlékei között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!