Belföld

2011.08.19. 12:42

Augusztus 20.: több százan tesznek állampolgársági esküt

Több százan tesznek állampolgársági esküt magyarországi helyszíneken az augusztus 20-i ünnep alkalmából: eskütételeket tartanak többek között Hódmezővásárhelyen, Lakitelken és Abaújszántón.

MTI

 A nemzetpolitikai államtitkárság pénteki tájékoztatása szerint eddig az egyszerűsített honosítás keretében 132.342 kérelem érkezett, esküt több mint 30 ezren tettek. A honosítási eljárás zökkenőmentes.
   
Az augusztus 20-i ünnep alkalmából Hódmezővásárhelyen és Abaújszántón szabadtéri rendezvényeken háromszáz-háromszáz külhoni magyar teszi le az állampolgársági esküt, és szintén eskütételt szerveznek Lakitelken. A hódmezővásárhelyi ünnepségen beszédet mond Lázár János (Fidesz) polgármester, Abaújszántón jelen lesz Kövér László házelnök, Wetzel Tamás kormánybiztos és Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke is.
   
Augusztus 20-án a vajdasági Szabadkán az eskütételt Hende Csaba honvédelmi miniszter vezeti, ekkor veszi át a százezredik kérelmező az állampolgársági okmányait: a délvidéki Balog Virág Lászlót és családját június 27-én köszöntötték Budapesten, a Parlamentben. Akkor felidézte, hogy korábban már voltak magyar állampolgárok, 1941-45-ig: őt 1942-ben, amikor Csúrogon megszületett, magyarnak anyakönyvezték; tíz évvel ezelőtt kérte régi állampolgárságának honosítását, de a rendőrök akkor csak "mosolyra húzták szájukat, nem tettek semmit ennek érdekében."
   
A magyar állampolgárságot január 3-tól lehet kérelmezni egyszerűsített honosítási eljárásban, amelyet az Országgyűlés az elmúlt év május 26-án hozott döntése tett lehetővé. A törvény értelmében magyar állampolgárságot azok az emberek vagy leszármazottaik kérhetnek, akik 1920 előtt vagy 1938 és 1945 között magyar állampolgárok voltak, beszélnek magyarul, és nincs valamilyen kizáró közbiztonsági vagy nemzetbiztonsági ok. A törvény az eddigitől eltérően a határon túli magyaroknak nem szabja az állampolgárság megszerzésének feltételéül a bejelentett magyarországi lakóhelyet, a magyarországi lakhatás és megélhetés igazolását és az alkotmányos alapismeretek vizsgát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!