Belföld

2011.07.04. 06:12

Balatoni kilátások? A főszezonban reménykednek a vendéglátók

A balatoni előszezon nem a reményeknek megfelelően alakult. Az időjárás nem igazán kedvezett (a hét végén sem volt éppen strandidő), a vendégek száma pedig csökkent. A turisztikából élők a főszezonban bíznak.

Horányi Árpád

Érdekességként többen is megemlítették, hogy a pünkösd környéke vendégforgalom szempontjából nagyon jól alakult, június második felére azonban elfogytak a turisták. Ennek okát csak találgatják. Akad, aki úgy véli, legtöbben a főszezonra tartogatják a szabadságukat, mások a pénz hiányát látják a háttérben.

- Visszaesett a forgalom hazai vendégek és külföldi csoportok tekintetében egyaránt. Erre nem számítottunk - fogalmazott Fazekas József György, a keszthelyi Helikon Hotel igazgatója, hozzátéve: ennek oka lehet az is, hogy elfogyott az üdülési csekk. - Mintegy tíz százalékkal kevesebb vendég érkezett, az árbevételünk 25 százalékkal csökkent. Ezt úgy tudtuk kompenzálni, hogy konferenciáknak, sporteseményeknek adtunk helyet. Ez rendbehozta a júniust. Úgy gondolom, a főszezon a tavalyihoz hasonló lesz. A júliusi, augusztusi (elő)foglaltságunk jelenleg 55-65 százalék, de reményeink szerint eléri majd a nyolcvan százalékot. A turizmus fellendüléséhez nagy szükség lenne a Széchenyi pihenőkártya indítására.


- Mi még a tavalyi üdülési csekket használjuk fel a nyaralásunkon. Ez nagy könnyebbség - mondta Plisz Norbert, aki a keszthelyi strandon feleségével és kisfiával fürdött. - Bárhová megy az ember, már sehol nem olcsó a nyaralás. A szállás, a kaja, a belépők a itthon és a tengerparton is egy vagyonba kerülnek. A Balaton mellett az is szól, hogy közelebb van, s elfogadják az üdülési csekket.

Honfitársaink közül sokan gondolkodnak ekképp. Ezt igazolja, hogy az elmúlt években alaposan megnőtt a hazai vendégek száma.

- Már-már egészségtelen a belföldi vendégszám mértéke. Nem lehet csak a hazai vendégekre támaszkodni, főként ilyen gazdasági helyzetben - állítja Tar László, a keszthelyi székhelyű Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft. vezetője, akitől megtudtuk: információi, beszélgetései szerint az előszezon gyengébb a tavalyinál. Kevesebb volt a magyar és külföldi turista is. - Megugrottak a benzinárak, ezért sokan a repülőt választják a külföldiek (gondolok főként a németekre) közül. Magyarország elvesztette árelőnyét az éttermek terén, a régi vendégkör kiöregedett, Németország pedig turisztikai nagyhatalommá vált. Bízzunk benne, hogy a keleti piacokban (orosz, lengyel, cseh, szlovák) van tartalék.

A balatoni települések törekvéseinek célpontjában az áll, hogy minél szélesebb körű szolgáltatást, s programot nyújtsanak.

- Strandjaink kiemelkedő színvonalúak, évek óta Keszthely mindhárom fürdőhelye elnyeri a Kékhullám Zászló minősítést. Idén a belépőjegyek, bérletek ára sem változott, s az eddigi ingyenes szolgáltatások is maradtak - mondta Ruzsics Ferenc polgármester. - Az eddigi szobafoglalási adatok egyelőre nem a legkedvezőbbek, a szálláshelyek nagy része még várja a turistákat. A belföldi forgalom élénkítése érdekében bízunk az új Széchenyi pihenőkártya sikerében. Reményeim szerint a tavalyinál jobb szezont zárhatunk, erre a város felkészültsége, programjai alapján megvan az esély.


Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere úgy fogalmazott: náluk az előszezon amolyan bemelegítést, előételt jelent a főszezonra.

- Azért szervezünk sok-sok programot, fesztivált, hogy a látogatók megismerjék a településünket, s visszatérjenek a főszezonban - mondta. - Felkészültünk, bízunk benne, hogy az időjárás kedvezően alakul. Strandok tekintetében legalább a tavalyi, de inkább a tavalyelőtti létszámot szeretnénk elérni.

- A főszezonban reménykedünk, az idei előszezon ugyanis a tavalyit is nagyon alulmúlta - hallottuk Péter Károlytól, Vonyarcvashegy polgármesterétől. - Bízunk benne, hogy július és augusztus jól alakul majd, úgy, ahogy szokott.

A tavalyinál erősebb szezont szeretnének Balatongyörökön is, de annak is örülnek, ha a tavalyi eredményeket produkálni tudják.

- Később nyitottuk a fizetős strandot, a területen fejlesztéseket valósítottunk meg, több szórakoztató szolgáltatást indítunk. Sok lesz a program is - mondta Bíró Róbert polgármester. - Úgy tudom, a szállásadóknál hajszállal erősebbek a foglalási adatok, mint tavaly.

Az előszezon időjárása kedvezett a kempingezéshez, legalábbis a múlt évben jellemzőhöz képest. A Balaton Tourist által működtetett két zalai kemping eddigi forgalmáról elégedetten szólt Kisgyörgy Borbála, vezető:
- A pünkösd volt az első igazi mozgalmas időszak: a jó időnek köszönhetően sok családos, kerékpáros turistát fogadhattunk, tavaly ez szinte teljesen kimaradt.


Az így igazoltan jó kezdet mellett a főszezoni kilátások is biztatóak.

- A törzsvendégeink már itt vannak, a faházaink mintegy 80 százaléka az előzetes foglalásokkal már le van kötve az igazi főszezont jelentő 5-6 hetes időszakra - tette hozzá Kisgyörgy Borbála. - Jellemző, hogy egyre többen jönnek lakóautóval, az így kirándulók tartózkodási ideje rövidebb, de ők a forgalmunknak immár egy jelentős részét adják.

A tartós kempingezés a törzsvendégekre jellemző.

- Két hónapra jöttünk, ennyi időt töltünk itt minden nyáron, amióta nyugdíjasok vagyunk - így William Nellesen német vendég és felesége, akik 45 éve ide járnak.

- Nagy a világ, a gyerekeink is sokat utaznak, a nosztalgia őket is visszahozza ide - említette Frau Nellesen. - Férjem bátyja egyébként letelepedett Alsópáhokon, hozzá többször átmegyünk.

- Ennek a térségnek oly sok a vonzereje, hogy mindig van miért ide jönni, ennek a mindenkori érvényesülésében bízunk mi a legjobban - fogalmazta meg optimizmusát Kisgyörgy Borbála, hozzátéve, hogy házon belül is igyekeznek a szálláshely nyújtásán túl mind több lehetőséget teremteni a kellemes időtöltésre. 


Szórakozási lehetőségek
A zalai Balaton-parti és háttértelepüléseken nyáron, elsősorban a főszezonban, egymást érik a fesztiválok, kulturális programok. Így lesz ez idén is, Keszthelytől Balatongyörökig mindenütt megrendezik a boros (és sörös) forgatagokat, s nem lesz este, hogy ne várná koncert, táncbemutató a vendégeket. Tudja már régóta mindenki, önmagában a Balaton, a fürdőzési lehetőség nem elég, szükség van arra, hogy a turisták szórakozási lehetőséget kapjanak. Érdemes böngészni a rendezvénynaptárt... 


Szerintem (Sámel József jegyzete)
Annak ellenére, hogy jókat szoktunk csobbanni a Balatonban, meg wellnessfürdőkben, a fiam a napokban azt mondta: a nyaralás alatt totál hagyjuk a strandot, nézzünk inkább várakat, kastélyokat. Mi tagadás, tágra nyíltak a szemeim, s tiltakoztam. Bár imádom a régi erődöket, épületeket, mégiscsak nyár lesz, hőség, a lubickolás ideje, nem lehet kihagyni a fürdőzést. Egyelőre nem jutottunk közös nevezőre, de azt hiszem az időjárás sokat segít majd a döntésben. Ha kánikula lesz, csábít majd a strand, ha hűvösebb, akkor jöhetnek a várak. Úgy gondolom, bármilyen is lesz az időjárás, mindkettő belefér a programba. S így válik teljessé a pihenés...  



TURIZMUS - olvassa el dossziénk cikkeit IDE KATTINTVA!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!