Belföld

2011.07.05. 15:44

550 embert bocsát el az MTVA

Összesen 550 fő munkaviszonyának megszüntetését jelentette be kedden a munkaügyi központoknak a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója, Böröcz István - közölte az MTVA Kommunikációs Igazgatósága az MTI-vel.

MTI

 Az MTVA közleménye szerint július 5-től kezdve a munkahelyi vezetők - a Humánerőforrás Gazdálkodási, illetve a Jogi és Igazgatási Igazgatóság munkatársainak jelenlétében - egyenként, személyesen tájékoztatják az érintett munkavállalókat arról, hogy munkájukra számítanak-e a továbbiakban.
   
Előzetes értesítőt kapnak azok, akiknek megszűnik a munkaviszonya. Ebben arról tájékoztatja majd őket az MTVA, hogy 30 nap múlva munkaszerződésüket meg kívánja szüntetni. "Ezen kollégákat az értesítés átadását követő második naptól kezdve a munkavégzés alól is felmentjük. Természetesen lehetőség nyílik arra, hogy a munkaszerződést közös megegyezéssel bontsuk fel" - tartalmazza a közlemény.
   
Azok, akiknek munkájára az átalakuló közmédiarendszer továbbra is számít - tekintettel a szervezeti és működési szabályzat (SZMSZ) július 1-jén életbe lépett módosításában foglalt szervezeti átalakulásra -, a munkaszerződésük módosítására vonatkozóan javaslatot fognak kapni.
   
Az ideiglenes Üzemi Tanáccsal megkötött megállapodás számos olyan elemet tartalmaz, amellyel azokat kívánja segíteni a munkáltató, akiknek további munkájára nem számít - olvasható a kommünikében, amely kitér arra, hogy az MTVA 25 millió forintos segélyalapot hoz létre, amelynek elosztásába bevonja a munkavállalók képviselőit.
   
A bruttó 200 000 forint alatti keresetűek számára - amennyiben közös megegyezéssel szűnik meg a munkaviszonyuk - további egyhavi átlagkereset fog kifizetni az MTVA, valamint álláskeresési, jogi és pszichológiai tanácsadást biztosít, amelynek részleteiről az előzetes értesítő átadásakor ad tájékoztatást.
   
A közlemény arra is utal, hogy a közmédiarendszer átalakítása, megújítása követeli meg a munkavállalók számának csökkentését, a működés hatékonyabbá tételét. "Abban az esetben, ha nem születik elhatározás - sok más döntés mellett, amely a műsorstruktúrát, a gazdálkodást, a vagyonkezelést vagy éppen a közszolgálati csatornák együttműködését érintette - a közszolgálati médiumok ugyanolyan sanyarú és kiszolgáltatott helyzetben maradnának, mint amilyenben hosszú évekig voltak" - fogalmaz az MTVA kommunikációs Igazgatósága, hozzátéve: ez a döntés - bármilyen nehéz is -  hozzájárul ahhoz, hogy kedveltebb, hasznosabb és gazdaságosabban működő közmédiumok jöjjenek létre.
   
Az MTVA 2011. május 23-án jelentette be a csoportos létszámleépítést, és az elmúlt hetekben az ideiglenes Üzemi Tanáccsal folytatott konzultáció megállapodással zárult.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!