Belföld

2011.06.24. 07:29

Fejeusgrás a nyárba: bevetésen a nagyszülők, rokonok

A legtöbb családban visszatérő gond, hogy milyen programot, értelmes elfoglaltságot szervezzenek a gyereknek a két és fél hónapos nyári szünet idejére. A táborozáson, kisgyerekek esetében pedig az ügyeletes óvodán kívül, csak a nagyszülők és a rokonok jöhetnek számításba.

Sámel József

Szeli Gábor, az egerszegi hivatal művelődési osztályának helyettes vezetője is hasonló tendenciáról számolt be, mint mondta: a törvényi kötelezettségből kifolyólag - az önkormányzati iskolafenntartóknak a tizedik évfolyam végéig biztosítani kell a felügyeletre szoruló gyerekek napközbeni ellátását. A megyeszékhelyen is működtetik az óvodai, illetve iskolai ügyeleti rendszert, melyet egyre több család vesz igénybe.

A falvakban vagy azon településeken, ahol csak egy óvoda, illetve iskola működik, nem is tudják betartani a fent említett előírást.

- A nyári időszakban általában egy hónapra zár be az óvoda - így Tatai István, Fityeház polgármestere, aki jelezte: lehetetlen betartani a törvény betűjét, hiszen az óvónőknek is ki kell adni a szabadságot. - Az óvoda bezárásáról a szülők is tudnak, sőt írásban nyilatkoztattuk is őket, hogy meg tudják oldani a gyermekek felügyeletét.

- Az önkormányzat saját balatonmáriai tábora is felkapott, az idén közel 550 gyerek egyhetes nyaralását tudjuk megoldani - emelte ki Szmodics Józsefné, a nagykanizsai hivatal művelődési osztályának vezetője, aki hozzátette: az önkormányzat által szervezett balatoni táboroztatásnál fontos szempont a rászorultság elve, manapság ugyanis egyre több olyan család van, ahol egyáltalán nem jut pénz a nyaralásra. - Az 550 diákból 210 halmozottan hátrányos helyzetű, ezen diákoknak teljes egészében az önkormányzat finanszírozza a táborozás költségeit.

Mindezek ellenére még ma is kevés az olcsó, iskolai, önkormányzati vagy alapítványi tábor. Elvétve persze azért akad, Kistolmácson például már hetedik alkalommal szervezték meg a kanizsai közbiztonsági és közlekedésbiztonsági alapítvány által finanszírozott kortárs segítő tábort, mely a megye legbiztonságosabb tábora címet is elnyerhetné, hiszen a gyerekekre rendőrök vigyáznak.


- Életemben most vagyok először táborban - mondta Palkó Krisztián, a nagykanizsai Piarista Gimnázium diákja. - Nagyon tetszik, a szervezők olyan sűrű programot hoztak össze, hogy meghalni sincs időnk. Sokkal tartalmasabb így tölteni a nyarat, mint ülni a számítógép előtt és facebookozni.

- Én már voltam táborban, de az meg sem közelítette a mostanit - vette át a szót Marosa Fanni, a kanizsai Zsigmondy-Széchenyi SZKI tanulója. - Ez a tábor abban is különbözik a többitől, hogy itt súlya van a tetteinknek, ha késünk a programokról vagy nem tartjuk be a szabályokat, az kisebb büntetést von maga után.

A kortárs segítők táborban a fiatalok komoly felkészítésen esnek át a büntetőjog, a drogprevenció, az elsősegélynyújtás területén, hogy később segíteni tudjanak társaiknak is.

- A mostani tinédzserek semmivel sem rosszabbak, mint a régiek, ám sokkal több fajta veszélyhelyzetnek vannak kitéve - így Bükiné Papp Zsuzsanna, a ZMRFK bűnmegelőzési osztályvezetője, a tábor egyik vezetője. - A nyári időszakban, amikor sokan az utcán csavarognak olyasmit is kipróbálnak társaik hatására, ami nem vezet jóra. A kortárs segítőket többek közt ezekre az helyzetekre készítjük fel.

Amúgy a tábori kínálat roppant színes, a különféle sporttáboroktól kezdve, a természetjáró, nyelvi vagy éppen a kézműves elfoglaltságot kínáló szünidei programra is be lehet fizetni a gyereket. Ezek ára változó, a bentlakásos táborok 20 ezer forinttól kezdődnek, de nem ritka, hogy 80-100 ezer forintot is elkérnek a szülőktől a szervezők.

A kanizsai Élettér Állat- és Természetvédelmi Egyesület állatvédő tábora ugyan fizetős, de az olcsóbbak közül való.

- A tábor népszerűsége abban rejlik, hogy a gyerekek saját kutyát választhatnak maguknak a menhelyről, melyeket ők maguk gondoznak - hangsúlyozta Maros Sándorné, az egyesület titkára, aki hozzátette: a gyerekek nemcsak a megyéből, hanem a Dunántúl több városából, sőt még az Alföldről is érkeznek, éppen azért, mert egyedi a program. - A táboroztatás persze sokkal többről szól, mint érdekes programokat szervezni a fiataloknak, alapvető elvárás a szülők részéről, hogy épségben kapják vissza csemetéiket. Ez viszont 24 órás készenlétet igényel tőlünk - ismerte el az egyesület titkára.




Közös élmény a nyaralás
A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete már régóta küzd a Munka Törvénykönyv módosításáért. Álláspontjuk szerint éppen a nyári vakáció miatt fontos lenne, hogy a 14 év alatti gyerekek szülei maguk határozhassák meg, hogy mikor veszik ki éves szabadságukat. A pszichológusok szerint a legtöbb gyerek számára mindegy, hogy külföldön vagy idehaza nyaral a család, számukra a közös élmények jelentik a legtöbbet.  


Szerintem – Pásztor András jegyzete 

Általános iskolásként csupán egyszer érdemeltem ki, hogy résztvevője legyek egy úttörő tábornak. Az osztálytársakkal együtt nagyon élveztük a balatonberényi tábort, sokat fürödtünk, még többet csaptuk a szelet a lányoknak, de ami igazán kitöltötte az időnket, az a focizás volt. A tábor szervezői tető alá is hoztak egy iskolák közötti kupát, melynek nagy kedvvel és reményekkel vágtunk neki. Az utolsó forduló előtt viszont csak vereségünk volt, ezért megkértük a pacsai focisulisokat, hogy adjanak át pár embert. A meccset megnyertük, mégis utolsók lettünk. Hivatalosan úgy fogalmaztak: úttörőhöz méltatlan magatartásunk miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!