Belföld

2011.05.14. 11:19

MSZP: a Fidesz-KDNP totális támadást intézett sok százezer ember megélhetése ellen

Az MSZP szerint totális támadás sok százezer ember megélhetése ellen Lázár János és Balsai István nyugdíj- és szociális ellátásokra vonatkozó pénteken benyújtott alkotmánymódosító javaslata.

MTI

Harangozó Tamás szombati budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a javaslat támadás a jogállam ellen is, hiszen szerzett javakat kíván erővel elkobozni, visszamenőleg, minden elvárható szabályt felrúgva.

A szocialista politikus úgy fogalmazott: Lázár János feltette az i-re a pontot. Harangozó Tamás szerint kimondható, hogy "Lázár János a Magyar Köztársaság közpénzből legjobban fizetett főállású provokátora", ugyanazt csinálja, mint a Szebb Jövőért Polgári Egyesület Gyöngyöspatán. Saját maga gerjeszti és fokozza a feszültséget - mondta.

Az országgyűlési képviselő utalt arra, hogy pénteken a rendvédelmi szakszervezetek a Belügyminisztériumban tárgyaltak, ahol azt mondták nekik, a kormánynak nincs elképzelése az őket érintő szabályok megvalósításáról. Majd néhány óra múlva Lázár Jánosék benyújtották alkotmánymódosításukat. Mi ez, ha nem cinizmus? - tette fel a kérdést.

Az ellenzéki politikus szerint nem lehet más dolga az ellenzéknek, a szakszervezeteknek és az érintetteknek, mint minden alkotmányos eszközzel fellépjenek ez ellen, és meggyőzzék Lázár Jánost, valamint a Fidesz-frakció tagjait, hogy vonják vissza ezt a javaslatot, és üljenek le tárgyalni, amíg még nem késő.

Harangozó Tamás azt mondta, mára egyértelművé vált, hogy nincs kormánya az országnak, a Fidesz-frakció vette át az irányítást. Orbán Viktor külföldön járkál, és politikai nyilatkozatokat tesz, s eközben a belügyi tárcának fogalma nincs arról, hogy mit kíván tenni, és ez elmondható az összes szakminisztériumról is. A miniszterek tehetetlenek és eszköztelenek az ország irányításával kapcsolatban - fogalmazott.

Hozzátette: azt kérik a szakszervezetektől, hogy a lehető legnagyobb erővel, a legszélesebb összefogással, a törvényeket maximálisan betartva képviseljék a nyugdíjasok érdekeit és a rendvédelmi állományt. Az MSZP minden politikai eszközzel támogatja harcukat - jelezte.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy jövő hétre szakmai konzultációra hívják a rendvédelmi szakszervezeteket, és együtt alakítják ki szakmai álláspontjukat. Lázár János és Balsai István pénteken terjesztette az Országgyűlés elé alkotmánymódosítási javaslatát, amely rögzítené: nyugdíjat az kaphat, aki betöltötte az általános öregségi nyugdíjkorhatárt. Ugyanakkor törvény rendelkezhet arról, hogy a korhatárt még el nem érők is részesülhessenek nyugdíjban. A javaslat indoklása arra utal, hogy ez például a nők 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulására vonatkozhat.

A módosítás szerint "az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!