Belföld

2011.05.12. 14:55

Menthetetlen 150 hektárnyi mecseki feketefenyő

Ki kell vágni 150-200 hektárnyi feketefenyőt a Mecsekben, a fák ugyanis gombafertőzés miatt megbetegedtek, megmentésükre nincs remény.

MTI

 Laczik Dénes, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság erdészeti referense csütörtökön az MTI megkeresésére azt mondta: a Mecsekben élő mintegy 1000 hektárnyi feketefenyő harmada károsodott, ezen faállomány mintegy felének kitermelése elkerülhetetlen lesz a közeljövőben.
   
"A feketefenyőket két gombafajta támadta meg 2009-ben. A fertőzés hatásaként a fákon "barnásodás" jelent meg, ágaik, tűleveleik száradni kezdtek. Azt a fát, melynek koronája fele elpusztult, tanácsos kivágni. Ahol a gombák még nem okoztak ekkora kárt, ott van remény a fák túlélésre" - közölte.
   
Az erdészeti referens rámutatott, hogy az egyik gomba ellen nincs ellenszer, a másikkal szemben viszont réztartalmú oldattal és a levegőből történő permetezéssel lehetne védekezni. A technológia azonban csak akkor hatásos, ha a megfelelő időben végzik el. Ez hatalmas összeget emésztene fel, ugyanakkor nem biztos az eredmény.    Laczik Dénes utalt rá: feketefenyők pusztulására már 1949-ben felfigyeltek, akkor ez a betegség az egész országot érintette, és a szárazsággal magyarázták. Kiderült, a mediterrán és kontinentális éghajlatú hegyvidékekre jellemző feketefenyő kedveli, ha nemcsak tavasszal, hanem szeptemberben is sok eső esik. Megfigyelték, a két gomba megjelenésére akkor van a legnagyobb esély, ha több száraz év követi egymást. A Mecsekben a fertőzést megelőző két évben a tavasz és az ősz is rendkívül száraz volt.
   
A beteg, elszáradt fák kivágásáról az Új Dunántúli Napló írt csütörtöki számában. A lap szerint kitermelésükre azért van szükség, mert idővel meglazul a gyökérzetük, és vihar esetén épületekre, túrázókra is veszélyt jelenthetnek. Az így kapott faanyag viszont bútoripari és energetikai célokra hasznosítható.
   
A kivágott fenyőket őshonos fák csemetéivel pótolják, de néhány évtizedre több helyen megváltozik a táj képe, ami Pécsről is látható lesz.



ERDŐVÉDŐ - olvassa el dossziénk cikkeit! KLIKK IDE!


Várjuk olvasóink erdőkkel kapcsolatos észrevételeit, témajavaslatait.
ÍRJON NEKÜNK!


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!