Belföld

2011.05.21. 16:21

Hende: újra kell építeni az államot és a hazát

A magyar nemzet küldetése, hogy újraépítse az államot és a hazát, és a változásnak az egész nemzetben végig kell mennie - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter a magyar honvédelem és Budavár napja alkalmából tartott szombati budapesti rendezvényen.

MTI

Minden nemzetnek szüksége van olyanokra, akik védik a hazát, akik tudják, mit kell tenni, meg is teszik, nem futnak el, vállalják a szent kötelességet, még ha az életveszéllyel is jár - jelentette ki a tárcavezető.
   
Mindig voltak, akik mertek harcolni, vállalták a harcot a törökökkel, a németekkel, a hódítókkal szemben, még akkor is, ha a haza nem fizetett, vagy büntetett cselekedeteikért, és mindig volt olyan nemzedék, amely az újrakezdésben segédkezett - mondta a honvédelmi miniszter. Úgy fogalmazott: a romokból kellett felépíteni mindent 1849-ben, 1945-ben, 1956-ban, így lett nagyapáinkké, apáinkké a haza, és most "nekünk is gyalog kell menni, napról-napra, tégláról téglára kell építkeznünk", és különösen igaz ez a honvédelem teljes rendszerére, amelyet az alapoktól kell újraépíteni. A legfontosabb feladatnak azt nevezte, hogy a változásnak az egész nemzetben végig kell mennie.
   
Magyarországon 1992 óta minden év május 21-e a honvédelem napja, az 1848-49-es szabadságharc jeles eseményének, Budavár visszafoglalásának emlékére, és ez a főváros I. kerületének napja is.
   
Ennek tiszteletére a budavári városházán tartott ünnepségen a kerület díszpolgárává avatták Horthy Istvánnét, gróf Edelsheim Gyulai Ilonát, aki 1940-ben ment feleségül Horthy Istvánhoz, Horthy Miklós kormányzó fiához. Horthy István 1942. augusztus 19-én repülőszerencsétlenségben vesztette életét, özvegye, valamint egyetlen fia is jelen volt feleségével a szombati budavári rendezvényen.
   
Nagy Gábor Tamás, a kerület fideszes polgármestere, a párt országgyűlési képviselője azt mondta: a Horthy Istvánnénak adományozott díszpolgári cím nem csak egy elismerés, hanem 20 évvel a rendszerváltozás után a történelem "visszaszerzése" is, mert - mint fogalmazott – még mindig erős a történelemhamisítás, amelynek alapján "kollaboránsnak, antiszemitának tartanak embereket".
   
A főváros I. kerületének vezetője azt mondta: Horthy Istvánné önkéntes ápolóként mentette a sebesülteket a II. világháborúban, majd az emigrációban a Horthy család támaszaként dolgozott, és egész életét a "megingathatatlan emberiesség" és a jótékonyság vezérelte.
   
Nagy Gábor Tamás május 21-ét az áldozatkészség napjának nevezve emlékeztetett: 1995-től olyan emberek kaphatták meg a kerület díszpolgári címét, akiknek az élete ténylegesen is összefonódott kerületükkel. A kerület legmagasabb díjával tüntették ki az elmúlt másfél évtizedben mások mellett Egerszegi Krisztina olimpiai bajnok úszót, Puskás Ferenc legendás labdarúgót és Kányádi Sándor erdélyi magyar írót, költőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!