Belföld

2011.03.27. 06:22

Lomizás: akár 170 ezret is lehet vele keresni...

Ha meghalljuk a szót, lomtalanítás, sokunkban elsőként a guberálók után szanaszét maradt szemét képe rémlik fel, s csak aztán vesszük lajstromba: egy tavaszi nagytakarítás során milyen feleslegessé vált dolgoktól szabadulhatnánk meg, mit is helyezhetnénk el ingyenesen a házunk elé kitett konténerbe?

Kelemen Valéria

 

Nagykanizsán a kezdetektől a Saubermacher-Pannonia Kft. végzi a lakosság számára ingyenes lomtalanítást, s a gyűjtés metodikájában 2003-ban olyan változást vezetett be, amit azóta több megyei jogú város is lemásolt. A társasházakhoz konténert biztosítanak, a családi házas övezetekbe pedig előre leegyeztetett időpontban tömörítős jármű megy, s így tudják elkerülni, hogy az akciót követően még hetekig szemetes legyen a város. Persze az sem egy utolsó szempont, hogy a korábban tapasztalt guberálási tevékenységet is visszaszorították.

S ha már a guberálásnál tartunk, azért itt érdemes egy kicsit megállnunk. Biztos nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy ez a fajta kereset kiegészítő tevékenység azért még mindig dívik. A belvárosban kicsit visszafogottan, mondhatni kulturáltan, de mégiscsak virágzik.

 

- Már régóta itt szobrozunk, s maradunk késő délutánig, amikor jönnek a megtelt konténerért - árulta el az a fiatalember, akivel a Berzsenyi utcában beszélgettünk, mialatt a saubermacheres teherautót vezető Herman László lehelyezte a parkolóba az üres konténert.

- Fémhulladékra, megunt és rossz edényekre, kiszuperált háztartási gépekre, polcokra várunk, s azokat a felvásárlókhoz visszük el. Három fémhulladék felvásárló is van a környéken, változó, hogy milyen áron veszik be, de a lényeg, hogy kapunk érte egy kis pénzt, mert sok kicsi sokra megy. Jobb ez, mintha lopni járnánk, nem?

A húszas évei legelején járó ifjútól megtudtuk: még suliba jár, szakmát tanul, de a megfázása miatt éppen táppénzen van. Nem véletlenül vetődött a környékre, a barátaitól előre megkapta a címet és az időpontot, ahova és amikor a konténert kihelyezik. Ezt egyébként ismerősök útján lehet megtudni, a lomtalanítást végző cég ugyanis kizárólag az érintettekkel, a közös képviselőkkel, illetve a családi ház tulajdonosokkal közli.

- A lomtalanításra az egész család rákészül, a szüleim ilyenkor például szabadságot vesznek ki, hogy ne a munkából kelljen kiesni - folytatta a srác, aki amúgy az apja autójával volt, hiszen valamivel el kell szállítani a cuccot.

 

- Tavaly is egy hétig lomiztam, húszezer forint jött össze, zsebpénznek nagyon jó volt. Nehogy már ezt sajnálja valaki tőlem, megdolgoztam érte, minden nap kora reggeltől kezdve, egy műszakot lehúzva. Ha látom, hogy egy idős ember cipekedik, odasietek a lépcsőházhoz, hogy segítsek neki, így nem néznek rám rossz szemmel. Az udvariasság ebben a műfajban is fontos. Vannak, akik széjjeldobálják a konténerek tartalmát, s szanaszét szemét marad utánuk, de mi nem ilyenek vagyunk.

Egy törött székkel a kezében, elsőként érkezett szerda reggel a kihelyezett konténerhez dr. Pongrácz Katalin háziorvos, aki amondó: nagyszerű dolog a lomtalanítási akció, mert ilyenkor megszabadulhat a feleslegessé vált dolgoktól, nem kell tovább kerülgetni azokat a lakásban vagy a garázsban.

- A guberálók nem zavarnak, s mifelénk mások sem panaszkodnak rájuk - vélekedett. - Ha olyan kidobott holmit találnak, amit ők még használni tudnak, hadd vigyék! Autósként engem sokkal jobban irritál, hogy az utak mentén rengeteg a szemét, zacskók, papírok, műanyag palackok és egyebek csúfítják el a környezetünket, olyannyira, hogy az már botrányos.

- Tegnap másfél mázsa fémet sikerült begyűjteni - mondta egy háztömbbel arrébb az ifjú lomizó apja, csodálkozásomat látva nyomban hozzátéve: ez nem olyan nagy dolog. - Egy dög nehéz automata mosógép mellett főleg fémből készült virágtartókat és edényeket szedtem össze, amiket délután haza is szállítottam.
Az apától megtudtuk: valóban szabin van, s idén is a tavaszi lomtalanításra időzítette az éves szabadságát.

- Egy Kanizsához közeli faluban építettem házat, rendesen dolgozom, de a fizetést így is ki kell egészíteni - fogalmazott. - Egy éve 170 ezer volt a lomis bevételünk, a március 21-től április 16-ig tartó mostani lomtalanításban is kiegyeznék annyival. Persze tisztán látható: az embereknek egyre kevesebb a kidobni valójuk. Vannak, akik maguk is a bolhára járnak eladni, mások meg a felesleget is becsben tartják. Ha egy rossz mosógépet találok, vagy megjavítom, vagy külön alumíniumra és egyéb fémre szedem szét, s úgy viszem a felvásárlóhoz. A kollégáimtól is kapok címeket, hogy hova kell menni, s többször előfordult, hogy a konténer mellett szólítottak meg, mondván: a szőlőhegyi birtokukról is elhozhatnám a feleslegessé vált holmit. Ilyenkor bevágom magam az autóba, s megyek. Nekik is jó, s én is jól járok. Megadjam a számomat magának is?

 

Zalaegerszegen 2009-ben változott meg a lomtalanítás lebonyolítása. Elkerülendő, hogy szemétdombra hasonlítsanak olyankor az utcák, megtiltották a lomok kirakását a házak elé, s a Zala-Depó Kft-nél bevezették a konténeres, illetve a családi házhoz menő lomtalanítást. Utóbbiak esetében, ha az ügyfél kéri, az udvarában szelektíven veszik át a hulladékot, hogy ne tegyék ki a ház elé, ne ingereljék ezzel a guberálókat. Azóta csak évi egy lomtalanító akciót hirdetnek (tavasszal), s emellett ősszel tartanak egy lakossági zöldhulladékgyűjtést. Az időközben megnyílt hulladékudvarokba egyébként a lakosság folyamatosan - és ingyenesen - beviheti a lomokat.

Tisztán őrizzük meg! (jegyzet)

Kanizsán a Saubermacher-Pannonia Kft. munkatársai hosszú évek óta nagy erőfeszítéseket tesznek azért, hogy a hulladékok a megfelelő helyre kerüljenek, s a veszélyes hulladék gyűjtés kapcsán is évente kétszer járják végig a várost. Kulturált limlom gyűjtést honosítottak meg, ami nélkül borítékolható lenne, hogy újabb illegális hulladéklerakók alakuljanak ki a hegyi utak mellett, az erdők bejáratánál. Nálunk a lomtalanítás is költséghatékonyabb, mint más városokban, de a lényeg, hogy azt a környezetet, amit eddig sokak segítségével sikerült megvédeni, a jövőben is tisztán lehessen megőrizni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!