Belföld

2011.03.08. 11:30

EU-elnökség - Martonyi: kedvezőtlen a túlzottdeficit-eljárás fenntartása

Magyarország EU-tagságának egyik legkedvezőtlenebb eleme, hogy az ország továbbra is, immár hetedik éve az Európai Unió túlzottdeficit-eljárása alatt áll - mondta Martonyi János külügyminiszter az Országgyűlés európai ügyek bizottságának keddi ülésén.

MTI

A tárcavezető a magyar EU-tagsággal összefüggő kérdésekről és az európai integráció helyzetéről (2009-2010) szóló jelentést ismertetve úgy fogalmazott: a következő hetek-hónapok eseményeitől függ a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése. Azt mondta, "minden okunk megvan" ebben bízni, és megjegyezte, az államháztartási hiányt sikerült megfelelően alakítani, a legfontosabb cél az adósságállomány csökkentése.
   
A miniszter az utóbbi két év mérlegében magyar szempontból kedvező fejleményként említette a termőföld-vásárlási moratórium meghosszabbítását 2014. április 30-ig, valamint, hogy Magyarország déli szomszédai vízummentességet nyertek.
   
A kormány hatodik alkalommal nyújtott be jelentést a törvényhozásnak a magyar EU-tagság helyzetéről.
   
Martonyi János az elmúlt két év fejleményeit összegző beszámolójával kapcsolatban hangsúlyozta: 2009 és 2010 az európai integráció történetében különleges időszak volt, két fontos fejlemény jellemezte. Az egyik a pénzügyi és gazdasági világválság, illetve annak kezelése, a másik pedig azok az intézményi változások, amelyeket a Lisszaboni Szerződés 2009 decemberi hatálybalépése jelentett.
   
A külügyminiszter kifejtette: a világ elkerülte azokat a megrázkódtatásokat, amelyeket az előző nagy világválság idején elszenvedett, most "a globális válaszok gyorsabbak és sikeresebbek voltak". Azt mondta, Európa is "többé-kevésbé jól válaszolt" a válságra, folytatódik a lassú kilábalás, a német gazdaság várhatóan kissé lelassul.
   
Az európai ügyek bizottsága egyhangú szavazással általános vitára alkalmasnak találta a miniszter beszámolóját.
   
Hörcsik Richárd (Fidesz) bizottsági elnök azt mondta a 2011. első félévi soros magyar EU-elnökség első harmadát értékelve, hogy sok méltatlan bírálat érte a magyar EU-elnökséget, pedig Magyarország szakmai értékelése jó, az elnökség teljesítményét elismerik. Hozzátette, azt szeretné, ha a magyar polgárok megismernék a szakmai erőfeszítéseket.
   
Martonyi János kifejtette: magyar érdekeket "ügyes technikákkal" ugyan be lehet csempészni az EU napirendjébe, a soros elnökség igazi előnye az elnökségi félév után jelentkezik, amikor majd "nagyobb súlya lesz annak, amit mondunk". Megállapította, az elnökség első két hónapjában "úgy alakultak a körülmények, hogy a magyar nemzeti érdekek messzemenően érvényesültek" három vonatkozásban, az energia-, agrár- és kohéziós politikában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!