Belföld

2011.01.12. 15:42

Veszélyhelyzetet a Sajó térségében

A kormány szerdai ülésén veszélyhelyzetet hirdetett az árvízi helyzet miatt Sajóecseg, Felsőzsolca és a Sajó-mente körzetében - jelentette be a kormányszóvivői tájékoztatón Budapesten Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter.

MTI

  
A tárcavezető elmondta: lehetséges, hogy megismétlődik a 2010 kora nyári árvíz a térségben, ugyanis rengeteg a hó a körzetben és gyors az olvadás. Navracsics Tibor hangsúlyozta: előfordulhat az is, hogy a tavaly újjáépített felsőzsolcai házak ismét veszélybe kerülnek. A miniszterelnök-helyettes kiemelte: a veszélyhelyzet értelmében a kormány és a hatóságok szerdától ingatlanokat vehetnek igénybe időszaki gátak építéséhez, és a vis maior alap is megnyílik a károk megelőzése és a hatékony védekezés érdekében.
   
Navracsics Tibor hozzátette: a Belügyminisztérium (BM) a katasztrófavédelemmel,  a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM)  pedig a vízügyi hatóságokkal együttműködve mostantól mindent meg tud tenni az árvíz kárainak mérséklése érdekében.
   
A miniszterelnök-helyettes ugyanakkor hangsúlyozta: az árvíz mellett a belvízi helyzet is súlyos. Ennek oka, hogy amióta folyamatosan mérik a víz mennyiségét Magyarországon - vagyis az 1870-es évek óta - nem esett annyi csapadék, mint 2010-ben. Ezen kívül 2009-ben is az átlagot meghaladó eső hullott.
   
Ennek hatására tulajdonképpen 2009. december 23-a óta folyamatos belvízvédelmi készültségben van az ország, ami 2010 végére olyan méreteket öltött, hogy már nem a teljes mezőgazdasági kármentesítés a cél, hanem belterületek védelme - mondta Navracsics Tibor. A miniszterelnök-helyettes példaként említette, hogy 2010-ben 2,8 milliárd köbméter belvizet emeltek át a védekezés során, ami másfélszer annyi, mint a Balaton össztérfogata.
   
A kormány szerdai ülésén első olvasatban megtárgyalta és elfogadta a VM 12 pontos akciótervét az árvízi és belvízi védekezés hosszú távú stratégiai tennivalóival kapcsolatban. Ebben többek között szerepel a csatorna rekonstrukció és a közmunka-programok bevonása is a hatékonyabb védelem érdekében.
   
Navracsics Tibor részleteket nem árult el, de a kormány megbízta a szakminisztériumot az akcióterv részletes kidolgozására megvalósítási és költségvetési tanulmányokkal együtt.

Ezek is érdekelhetik