Belföld

2011.01.20. 14:52

Orbán: a baloldal folyamatosan kritizálni fogja Magyarországot a jobboldali parlamenti kétharmad miatt

Orbán Viktor szerint fel kell készülni arra, hogy a baloldal a következő fél évben folyamatosan kritizálni fogja Magyarországot a jobboldal kétharmados többsége miatt. A miniszterelnök az Európai Parlament honlapján csütörtökön közölt interjúban beszélt erről.

MTI

  
Az európai parlamenti képviselőknek a magyar médiatörvénnyel kapcsolatos reakciói kapcsán azt mondta: sokkal rosszabbra számított, hálás, hogy a képviselők "végül is egy moderáltabb formáját választották véleményük kifejezésének".
   
Kifejtette: Európában "teljesen ismeretlen és szokatlan helyzet uralkodik" Magyarországon, kétharmados többsége van egy politikai családnak, amilyen korábban talán Franciaországban volt Charles de Gaulle elnöksége alatt. Azt mondta, Magyarországnak ezt be kell látnia és együtt kell élnie ezzel. Mint fogalmazott, "miután ez egy jobboldali kétharmad, a baloldal folyamatos gyanakvással van irántunk, hogy nem élünk-e ezzel vissza".
   
Orbán Viktor azt mondta, az Európai Parlament ülése meggyőzte arról, hogy "ez így lesz a következő fél évben is (...) ha azt fogom mondani, hogy 'Jó napot kívánok', akkor azt fogják mondani, ez egy nagyon veszélyes tónusban mondott 'Jó napot' volt".
   
A kormányfő azt mondta, "együtt kell élnie tehát Magyarországnak azzal, hogy folyamatosan kritizálni fognak minket a kétharmadunk miatt és közben előre kell vinni az elnökségi programunkat, de én érzek magunkban elegendő erőt, hogy meg tudjunk felelni ennek a feladatnak".
   
Orbán Viktor leszögezte, hogy az őt leghevesebben kritizálókkal is készen áll az együttműködésre, már találkozott a heves bírálatot kifejtő frakcióvezetőkkel. "Egy dolog tehát a politikai küzdelem a porondon, és egy másik dolog, hogy együtt is kell működni (...) egy parlamentbarát elnökséget fog Magyarország vezetni" - fogalmazott a miniszterelnök.
   
A miniszterelnök arra is kitért, hogy a magyar EU-elnökség kiemelt céljai közül a legnehezebb ügynek a schengeni övezet bővítését látja. Azt mondta, teljes mellszélességgel támogatja a románokat és a bolgárokat, akik, miután teljesítették az övezethez való csatlakozás feltételeit, joggal várják el, hogy kedvező döntés szülessen a számukra. Kifejtette, ez azonban most több tagállam ellenállásába ütközik, "hiszen épp elég bajunk van belül, ilyenkor nagyon nehéz meggyőzni a polgárokat és a politikusokat is arról, hogy a bajokkal szembeni védekezés útja az előre támadás, még inkább növelve a gazdasági befolyást".

 

Dosszié az EU-elnökség híreivel - Klikk!

Ezek is érdekelhetik