Belföld

2011.01.26. 10:42

Nézőpont Intézet: a többség szerint sikeres lesz a magyar EU-elnökség

Tíz megkérdezett közül hat optimista Magyarország soros EU-elnökségével kapcsolatban, azonban a szocialista szimpatizánsok 44 és a Jobbik-szimpatizánsok 43 százaléka a félév sikertelenségére számít - derül ki a Nézőpont Intézetnek a Heti Válasz számára készített közvélemény-kutatásából, amelynek összegzését szerdán juttatták el.

MTI

A felmérés szerint a megkérdezettek 95 százaléka válaszolta azt, hogy hallott a magyar soros elnökségről.
   
"Ennél is fontosabb, hogy a tavalyi választások óta számos területen érzékelhető optimizmus az elnökségre is kihat. Noha az új kormány látványos lemaradással vette át az előkészületi munkákat, a megkérdezettek 57 százaléka mégis bízik az elnökség sikerében" - olvasható a kutatás összefoglalójában. Ez azt jelenti, a megkérdezettek 57 százaléka válaszolt úgy, hogy "inkább sikeres" lesz a magyar EU-elnökség.
   
A felmérés szerint minden negyedik megkérdezett (24 százalék) azonban kételkedik, azaz megítélése szerint "inkább sikertelen" lesz Magyarország EU-elnöksége.
   
Ők nem csupán az "örök szkeptikusok", hiszen számuk az MSZP és a Jobbik szimpatizánsai között feltűnően magas (44, illetve 43 százalék), de nem is egyszerűen pártpolitikai ellentétről van szó, hiszen még a szocialista tábor közel harmada (31 százalék) is bízik a sikerben - tette hozzá a Nézőpont Intézet.
   
A Nézőpont Intézet január 17-e és 22-e között ezer ember véletlenszerű kiválasztásával, országos reprezentatív mintán végezte el telefonos kutatását. A felmérés hibahatára legfeljebb 3,2 százalék körüli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!